Pet. velj 26th, 2021

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Mijenjaju se oznake! Vaš kombinirani hladanjak ‘A+’ vjerojatno je F!?

2 min read
Pa ipak, to je zacjelo ponajviše 'kozmetika', ili istina..., jer cijene i kvaliteta se neće mijenjati, sve što ćete sada više znati je gdje zapravo Vaša pećnica pripada i koliko 'sisa' struje.

Europska unija, pa tako i Hrvatska, od 1. ožujka uvodi nove oznake energetske učinkovitosti za kućanske aparate.

Primjerice, kombinirani hladnjak sada ima oznaku A+, a od početka ožujka zbog novog označavanja i računanja energetske učinkovitosti past će u predzadnji razred – F. Oznake se mijenjaju jer su uređaji sve napredniji. Većina uređaja u trgovinama sada je u najučinkovitijem razredu A – javlja i piše HRT, a o skoroj promjeni označavanja, koja će na snazi biti već od 1. ožujka i usljed koje će na našem tržištu većina uređaja biti u C ili D razredu, samo oni najbolji idu do B.

Pa ipak, to je zacjelo ponajviše ‘kozmetika’, ili istina…, jer cijene i kvaliteta se neće mijenjati, sve što ćete sada više znati je gdje zapravo Vaša pećnica pripada i koliko ‘sisa’ struje.

– Očekuje se da će na najnovijoj energetskoj oznaci većina uređaja biti C ili D, u nekim manjim slučajevima B. Znači neće najvjerojatnije biti A, jer je A ostavljen za neku budućnost, neki najnoviji razvoj tehnologije, objašnjava Marko Bišćan, stručnjak za energetsku učinkovitost u Energetskom institutu Hrvoje Požar – nastavlja HRT i dodaje…

Zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan kaže kako je cilj da se u cijeloj Uniji zakonom uredi da svi uređaji budu jednako označeni kako se kupci ne bi zbunjivali. Nova oznaka uvodi se za hladnjake, zamrzivače, perilice rublja i posuđa, kombinirane sušilice te televizore i elektroničke zaslone. Više možete čitati OVDJE.

Foto: OsijekExpress.com (arhiva,ilustracija) & Pixabay (ilustracija)

Facebook Comments