19. lipnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Goran Kušec: Uvozno meso s cijenom niže od proizvođačke uništava domaću proizvodnju!

3 min read
Prof.dr.sc. Goran Kušec bio je danas sastavnicom nacionalnog istupanja SDP-a, čime je, zapravo, ta stranka, 'aktivirala' svoje 'poljoprivredno oružje'.

Ulazak osječkog SDP-ovca Gorana Kušeca u aktivnu politiku, a kandidaturom za osječkog gradonačelnika, uz podršku stranaškog šefa Peđe Grbina, s pozicije profesora s FAZOS-a, prema posljednjoj SDP-ovoj konferenciji za medije u Zagrebu znači i ‘trančiranje’ nacionalnih političkih prilika, napose gospodarskih, poljoprivrednih… Prof.dr.sc. Goran Kušec bio je danas sastavnicom nacionalnog istupanja SDP-a, čime je, zapravo, ta stranka, ‘aktivirala’ svoje ‘poljoprivredno oružje’.

– Iako domaća proizvodnja svinjskog mesa u Hrvatskoj podmiruje tek nešto više od 60 posto potreba, a ostatak se uvozi, hrvatski svinjogojci imaju teškoće s prodajom svojih proizvoda – istaknuo je prof. dr.sc. Goran Kušec, redoviti profesor u trajnom zvanju na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti u Osijeku, govoreći danas u Zagrebu na konferenciji za medije u središnjci SDP-a o alarmantnom stanju u hrvatskoj poljoprivredi, stoji među ostalim u priopćenju iz središnjice stranke, dodajući…

– Iako je potrošnja svinjskog mesa po glavi stanovnika u RH relativno visoka (oko 25 kg po glavi stanovnika), a većina tradicionalnih proizvoda izrađuje se preradom svinjskog mesa, potrebe za svinjskim mesom namiruju se iz uvoza. Naša je samodostatnost u toj proizvodnji tek nešto viša od 60 posto. Unatoč tome, naši proizvođači svinja imaju teškoće s prodajom svojih proizvoda – navodi osječki profesor, stoji u priopćenju, a u kojem se nastavlja…

Ta je situacija kulminirala u posljednjih nekoliko godina kada je došlo do poremećaja na tržištu svinja i pojave viškova uslijed pojave afričke svinjske kuge u nekim zemljama, velikim proizvođačima svinja u EU kojima je zbog toga izostao izvoz u Kinu. Kako je Hrvatska dio jedinstvenog EU tržišta, tako se u nas pojavilo svinjsko meso po cijeni koja je čak i niža od proizvođačke. U toj situaciji mehanizmi zaštite naših proizvođača u vidu primjena Zakona o nepoštenoj trgovačkoj praksi potpuno su izostali. Hrvatski građani nisu nikad jeli jeftinije meso nego u pandemijskoj 2020, a naši poljoprivrednici našli su se na rubu propasti. Objašnjavajući kako se takva situacija osobito teško odražava na istočnu Hrvatsku gdje je gospodarstvo tradicionalno orijentirano na poljoprivredno-prehrambeni sektor, Goran Kušec, kao SDP-ov kandidat za gradonačelinka Osijeka ističe – Moj grad Osijek zbog takve situacije se nalazi u problemu. Razvoj grada jednim dijelom vidim upravo u sinergiji s ruralnom okolicom. Sa selima u kojima trebaju cvjetati OPG-ovi čiji proizvodi završavaju na osječkim tržnicama u što kraćem prodajnom lancu, a sve to u skladu sa strateškim smjernicama nedavno usvojenog Zelenog plana i strategije „od polja do stola“. To planiram povezati s nedavno plasiranom idejom o novom europskom Bauhausu koju je nedavno predstavila Ursula van der Layen. Zasad je načelna ideja da se u 2021. godini pokrene pet projekata u odabranim dijelovima EU koji za to budu najzainteresiraniji i najspremniji. Pet projekata fokusiranih na održivost, na zelenu i digitalnu inovaciju u arhitekturi, umjetnosti, kulturi. Uvjeren sam kako Osijek i Slavonija imaju odličnu osnovu za odgovor na taj izazov. No, to je već neka druga tema – zaključio je Kušec, piše u priopćenju SDP-a.

Foto: SDP

Facebook Comments