29. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Osijek se uključuje u projekt ekonomske integracije izbjeglica, skupa sa Slovenijom, Italijom…

2 min read
Grad Osijek će se tako 'ukrcati' u projekt od 3,12 milijuna eura, ali i staviti Hrvatsku u projekt u kojem su već Slovenija, Italija, BiH, Grčka i Srbija. Stvara se, zapravo, transnacionalno partnerstvo koje će okupiti nacionalne, regionalne i lokalne vlasti, vladina tijela, nevladine organizacije, socijalne poduzetnike, akademike i izbjeglice u jedan zajednički program.

Glavni cilj je povećati mogućnosti izbjeglica postati aktivni gospodarski akteri i agenti vlastite integracije u pojedinom domaćinskom društvu te time, a kroz stvaranje radnih mjesta i podržavanje osnutka novih poduzeća, doprinjeti gospodarskom razvoju toga društva. Ministarstvo ekonomije Slovenije je pozvalo Grad Osijek uključiti se u ovaj projekt naziva „Ekonomska integracija izbjeglica kroz socijalno poduzetništvo“.

Grad Osijek će se tako ‘ukrcati’ u projekt od 3,12 milijuna eura, ali i staviti Hrvatsku u projekt u kojem su već Slovenija, Italija, BiH, Grčka i Srbija. Stvara se, zapravo, transnacionalno partnerstvo koje će okupiti nacionalne, regionalne i lokalne vlasti, vladina tijela, nevladine organizacije, socijalne poduzetnike, akademike i izbjeglice u jedan zajednički program.

– U vrijeme povećanih migracijskih tokova, ekonomska integracija izbjeglica kroz socijalno poduzetništvo prepoznata je kao jedno od glavnih pitanja u prevladavanju izbjegličke krize. Ovim će se projektom, stoga, istražiti postojeće mogućnosti integracije izbjeglica kroz njihovo uključivanje u socijalno poduzetništvo te analizirati praktično iskustvo različitih institucionalnih, nevladinih i gospodarskih čimbenika u svim zemljama sudionicama. Osim toga, ispitat će se postojeće dobre prakse u zemljama Europske unije te ocijeniti mogućnosti njihove primjene u zemljama ADRION regije – javlja Grad Osijek, a opisujući projekt u koji se uključuju i s kojim ciljem.

Nositelj projekta je Znanstveno-istraživački centar Koper iz Slovenije, a partneri u projektu su Primorski tehnološki park (Slovenija), talijansko Sveučilište Alma Mater Studiorum – Universita’ di Bologna, Općina Brindisi (Italija), Helensko otvoreno sveučilište (Grčka), Regionalna razvojna agencija Srem (Srbija), Javna ustanova „Razvojna agencija Unsko–sanskog kantona“ (Bosna i Hercegovina) te Grad Osijek.

Projekt će obuhvatiti 80 izbjeglica – tražitelja azila, zatim 48 predstavnika lokalne uprave, 24 predstavnika regionalne uprave, 12 predstavnika pružatelja javnih usluga, 24 predstavnika interesnih skupina – uključujući i civilni sektor, 18 predstavnika visokoškolskih ustanova te 48 predstavnika malog i srednjeg poduzetništva.

Foto: Pixabay (ilustracija)

Facebook Comments