28. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Dan očeva? Ili samo petak? Jeste li čestitali? Znate li koji je najčešći poklon?

2 min read
Nekoć su se očevima poklanjale ruže... Supruge također darivaju muževe, a u Njemačkoj se ispija pivo!

Sretan Dan očeva! Ovaj dan simbolično se obilježava kako bi se slavila važna i značajna uloga očeva, očinske veze te utjecaja očeva u društvu. Zanimljivo je spomenuti kako se u različitim dijelovima svijeta obilježava na različite dane u godini, dok je u Hrvatskoj odabran 19. ožujak zbog blagdana sv. Josipa, Isusova oca.

Kako je sve počelo?

Najstariji zapis o proslavi Dana očeva zabilježen je čak prije više od 4000 godina! Naime, u starom Babilonu je pronađena pločica na kojoj je dječak Elmesu napisao čestitku svome ocu u kojoj mu želi dug život i dobro zdravlje.

Prvo obilježavanje nakon velike katastrofe

5. srpnja 1908. godine crkva u zapadnoj Virginiji bila je domaćin prvog nacionalnog događaja izričito u čast očeva. Tijekom nedjeljne propovijedi, 362 muškarca koji su poginuli u eksplozijama u prosincu u rudnicima ugljena Fairmont u Monongahu počašćeni su jednokratnom komemoracijom.

Godinu dana kasnije, Sonora Smart Dodd, jedno od šestero djece koju je odgojio udovac, pokušala je stvoriti “Majčin dan” za očeve. Imala je uspjeha kad je država Washington 19. srpnja 1910. održala prvi Dan očeva u cijeloj državi.

Zanimljive činjenice koje niste znali o Danu očeva

  1. Dan očeva četvrti je najpopularniji blagdan slanja čestitki u SAD-u iza Božića, Valentinova i Majčinog dana. Preko 72 milijuna kartica poslano je na ovaj poseban praznik da kažu “Volim te!”.
  2. Šalju ih i supruge! Istraživanja su pokazala da dvadeset posto čestitki za Dan očeva majke šalju svojim muževima.
  3. Najčešći poklon za Dan očeva, osim čestitki su kravate
  4. Tata trudnica? Tata morski konjic je taj koji je trudan i nosi jajašca.
  5. Ruže za očeve! Prvo obilježavanje Očeva dana obuhvaćalo je crkvenu službu gdje su kćeri za vrijeme mise uručivale crvene ruže svojim očevima. Osim toga, ruže su bile prikvačene za odjeću djece kako bi se počastili njihovi očevi. U pravilu, crvene ruže bile su za živog oca, a bijela ruža za pokojnika.
  6. Dan očeva u različitim krajevima svijeta: Švedska ovaj dan obilježava druge nedjelje u studenom, Tajvan 8. kolovoza, Litva prve nedjelje u lipnju, Novi Zeland prve nedjelje u rujnu…
  7. U Njemačkoj se Dan očeva obilježava drugačije od ostalih dijelova svijeta. Männertag (Dan muškaraca) slavi se tako što se napije vagonima piva i prepusti regionalnoj hrani. U Njemačkoj se taj dan obilježava 40. dana od Uskrsa.

Foto: Pixabay

Facebook Comments