19. travnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Sars-CoV-2 u Osijeku i OBŽ: Počelo ‘masovno’ cijepljenje! Danas 86 slučajeva! Rast u bolnici!

3 min read
Konferenciju za novinstvo ispred dvorane su održali načelnik Stožer CZ OBŽ Hampovčan, ravnateljica ZZJZ OBŽ Turić i ravnatelj Doma zdravlja OBŽ Lukić...

Počelo je prvo masovnije cijepljenje u Osječko-baranjskoj županiji! U Osijeku je bila danas ‘prva runda’, a nakon što je veća količina cjepiva stigla u Hrvatsku, potom i u OBŽ, do 6,7%, koliki je udio OBŽ u stanovništvu nacije, iz procjene ’19. godine. Dakle, u dovrani Gradski vrt danas se prvi puta masovnije ‘zasukao rukav’. Što je, zacjelo, jako dobro, jer i brojke zaraza virusom Sars-CoV-2 u zadnja 24 sata rastu.

Konferenciju za novinstvo ispred dvorane su održali načelnik Stožer CZ OBŽ Hampovčan, ravnateljica ZZJZ OBŽ Turić i ravnatelj Doma zdravlja OBŽ Lukić…

Osječko-baranjska županija testirala je 435 uzoraka, od kojih je 86 pozitivnih. Prebivališta su im u 47 naselja, a 28 slučajeva je iz Osijeka. U bilnici su 82 osobe, a od kojih je 60 u KBC Osijek, dočim je 21 osoba na respiratoru. Broj osoba u samoizolaciji je narastao do 1.955.

Počelo je, dakle, masovno cijepljenje. Ovaj tjedan dolazi 4.070 doza cjepiva i još 5.000, ukupno 9.070 doza u OBŽ. U Hrvatsku bi trebalo doći oko pola mlijuna, što će reći da će tijekom travnja u OBŽ doći 6,7% Do sada je u OBŽ došlo oko 36.000. Planira se sada otvaranje cjepnih punktova u drugim dijelovima u županiji.

Započelo se cijepljenjem na tri lokacije, u Domu zdravlja, u Drinskoj u zgradu ZZJZ-a, kao i dva mjesta u dvorani. Cijepi se cijeli dan, one koji su pozvani. Pozivaju ih liječnici obiteljske medicine. Čim pacijenti dobiju prvu dozu, pacijenti dobivaju i termin za drugu dozu.

Gužvi, kolona…, nije bilo. Najavljeno je 600 cijepljenja danas, osobe su pozvane, a postoji i B lista, ukoliko se netko ne odazove, poziva se odmah sljedeći. U Gradskom vrtu ‘igla ubada’ 600 puta, ostalo na drugim lokacijama. Danas samo Pfizer.

Foto: OsijekExpress.com (arhiva, ilustracija) & Pixabay (ilustracija) & OBŽ (screenshot)

PRIOPĆENJE

Kliničkom bolničkom centru Osijek i Nastavnom zavodu za javno zdravstvo OBŽ u zadnja 24 sata za područje Osječko-baranjske županije obrađeno je 435 uzoraka od kojih je 86 bilo pozitivno na koronavirus.

Novopozitivne osobe imaju prebivalište u 47 naselja, a najviše (28) novopozitivnih osoba živi na području grada Osijeka, po sedam na području općine Čepin i grada Našica, po četiri na području Antunovca, Donjeg Miholjca i Đakova, po tri Čeminca, Darde i Erduta, po dvije Belog Manastira, Bilja, Bizovca i Petrijevaca, a po jedna novopozitivna osoba je s područja Belišća, Drenja, Đurđenovca, Ernestinova, Jagodnjaka, Kneževih Vinograda, Koške, Marijanaca, Punitovaca, Semeljaca, Strizivojne, Šodolovaca, Valpova, Viljeva i Vladislavaca.

Na bolničkom liječenju nalaze se 82 osobe koje su oboljele od COVID-19, i to 60 u Kliničkom bolničkom centru Osijek (od kojih je 21 na respiratoru), a u Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirano je 22 pacijenata s tim oboljenjem.

Na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji se trenutno nalazi 1.955 osoba.

Policijski službenici proveli su 24 provjera osoba u samoizolaciji pri čemu su utvrdili jedno kršenje te mjere (u Osijeku). Obavili su i 139 nadzora ugostiteljskih objekata, a nisu utvrdili kršenje mjera.

Na MCGP Erdut dvije osobe (kao ulazni putnici) predočile su krivotvoreni PCR test te su protiv njih podnesene kaznene prijave.

Inspektori i službenici civilne zaštite obavili su 30 nadzora provođenja epidemioloških mjera (14 u ugostiteljskim objektima, 8 u trgovačkim centrima, 3 u prodavaonicama, 2 u vjerskim objektima i po 1 u kladionici, ljekarni i ustanovio) pri čemu su utvrdili dvije nepravilnosti te izdali naloge za njihovo otklanjanje.

Facebook Comments