29. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

FOTO: Prvo masovnije cijepljenje u Osijeku! Danas se ‘točio’ samo Pfizer!

3 min read
U Osijeku je bila danas 'prva runda', a nakon što je veća količina cjepiva stigla u Hrvatsku, potom i u OBŽ, do 6,7%, koliki je udio OBŽ u stanovništvu nacije, iz procjene '19. godine.

Počelo je prvo masovnije cijepljenje u Osječko-baranjskoj županiji! U Osijeku je bila danas ‘prva runda’, a nakon što je veća količina cjepiva stigla u Hrvatsku, potom i u OBŽ, do 6,7%, koliki je udio OBŽ u stanovništvu nacije, iz procjene ’19. godine. Dakle, u dovrani Gradski vrt danas se prvi puta masovnije ‘zasukao rukav’. Što je, zacjelo, jako dobro, jer i brojke zaraza virusom Sars-CoV-2 u zadnja 24 sata rastu. Danas se točio samo Pfizer.

Foto: OBŽ

PRIOPĆENJE

Uz redovito cijepljenje kod obiteljskih liječnika, a nakon pristizanja nešto većeg broja doza cjepiva nego prethodnih tjedana, danas (1. travnja 2021. godine) u Osijeku je počelo i cijepljenje na tri posebno organizirana punkta; u dvorani Gradski vrt na dva mjesta, u zgradi Doma zdravlja OBŽ (Park Kralja Petra Krešimira IV/6) i zgradi Zavoda za javno zdravstvo OBŽ u Drinskoj 8.

Tijekom ovog i sljedećeg tjedna u Zavod za javno zdravstvo OBŽ bit će dostavljeno 9.070 doza cjepiva, a do kraja travnja u Hrvatsku bi trebalo biti isporučeno više od 500.000 doza. U Osječko-baranjsku županiju bude isporučeno oko 7% od ukupnog broja isporučenih doza cjepiva u Hrvatskoj, a to znači da bi trebali dobiti količine koje smo dobili tijekom protekla tri mjeseca, odnosno od kraja prosinca. Do sada je ukupno dostavljeno 36.816 doza cjepiva, a zbog većih količina koje će nam pristizati u sljedećem razdoblju planiramo otvaranje cijepnih punktova i u ostalim gradovima Županije već od sljedećeg četvrtka. Također, kako budemo ulazili u treću fazu cijepljenja organizirat ćemo i otvoriti svih prethodno planiranih 26 punktova koji su bili predviđeni za masovnije cijepljenje – rekla je dr. sc. Nataša Turić, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo OBŽ i dodala kako će tijekom dana biti utrošeno 1.000 doza Pfizer cjepiva na tri punkta.

Ravnatelj Doma zdravlja OBŽ Mato Lukić kazao je kako uskoro očekuje i početak cijepljenja ostatka populacije. – Danas smo započeli s cijepljenjem na tri lokacije u gradu Osijeku. Cijepljenje će se obavljati od 8 do 19 sati, s tim što će od 13 do 14 sati biti smjena ekipa koje cijepe. Ovim prvim danom masovnijeg cijepljenja obuhvaćeno je 69 ordinacija opće medicine sa šireg osječkog područja, a svaka ordinacija je dobila do 15 termina za svoje pacijente. Naglašavam da se još uvijek cijepe stariji od 65 godina i kronični bolesnici. Putem aplikacije liječnici su svoje pacijente naručili u točno određeno vrijeme, a pacijenti su uz današnji termin odmah dobili i termin za drugu fazu koja će se održati 13. svibnja. Posebno me veseli discipliniranost naših pacijenta jer ni u jednom trenutku nije došlo do stvaranja gužve i nadam se da će to biti praksa i u budućnosti – istaknuo je Mato Lukić. Dodao je kako cijepljenje ostatka populacije ovisi o dinamici pristizanja cjepiva, no nada se kako će i to biti moguće u sljedećih mjesec do dva dana.

Načelnik Stožera civilne zaštite OBŽ Ivan Hampovčan dodao je kako Osječko-baranjska županija nije uputila zahtjev prema Nacionalnom stožeru za dodatnim mjerama. – Danas smo razmatrali nekoliko mjera, prije svega vezano za pohađanje nastave, međutim učenici sljedeći tjedan nisu na nastavi tako da ćemo o eventualnim promjenama razgovarati sljedećeg četvrtka – rekao je Hampovčan.

Facebook Comments