15. srpnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Nema više rakijica, pivo, deci-deci!? Hrvatska ukida 0,5 promila i toleranciju brzine od 10%!?

1 min read
Ništa od jednog piva ili jedne rakije!?

U ovom trenutku još vrijedi odredba po kojoj je moguće napuhati manje od 0,5 promila i proći nekažnjeno, makar su iz toga isključeni profesionalni i mladi vozači, no izostanak možda svake kapljice alkohola odskora bi mogao biti u primjeni za sve – doznaje Večernji list.

Javno savjetovanje o novom Nacionalnom planu sigurnosti cestovnog prometa RH 2020.-2030. završeno je i o tome je objavljeno izvješće… Novim planom određeno je 13 područja djelovanja, za svako od njih predložene su mjere. Za područje Vožnja bez utjecaja alkohola, droga i lijekova, kao jedna od mjera navodi se da će se istražiti mogućnost i učinkovitost promjene graničnih vrijednosti dopuštene količine alkohola u krvi vozača. Provedba ove mjere, prema planu, mogla bi početi od ove godine do 2023. …Potaknut će se i jedinice lokalne samouprave da nabave uređaje za mjerenje brzine, pri čemu će se tolerancija uređaja za mjerenje brzine svesti na minimalno moguću. Ta tolerancija ili, kako se službeno naziva, sigurnosna razlika iznosi 10 km/h za brzine do 100 km/h, a za veće brzine od toga iznosi 10 posto – piše među ostalim Večernji list, a detaljnije i opšrinije izvješće čitajte OVDJE.

Zaključno, razmatra se analiza i primjena uređaja u automobilu, poput Alcohol Interlocka ili upozorenja za prekoračenje brzine…

Foto: Pixabay (ilustracija)

Facebook Comments