21. veljače 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Papirologija manje! Do 2.000 kuna Grada Osijeka, kroz sustav e-Novorođenče!

2 min read
Rok za podnošenje zahtjeva je jednu godinu od rođenja, ali zašto ne biti jako brz i zašto ne smanjiti papirologiju!

Grad Osijek za novorođeno dijete daje 2.000 kuna, jednokratno! Iznimno je to 3.000, za novorođeno dijete roditelja koji je korisnik zajamčene minimalne naknade. Rok za podnošenje zahtjeva je jednu godinu od rođenja, ali zašto ne biti jako brz i zašto ne smanjiti papirologiju!

Od 1. travnja ’21. roditelji mogu zahtjev na novčanu pomoć za opremu novorođenog djeteta podnijeti: – prilikom prijave novorođenog djeteta u Matični ured, u kojem slučaju će matičar upoznati roditelje s pravom na ostvarivanje jednokratne novčane pomoći te, ukoliko ispunjavaju uvjete, putem aplikacije e-Novorođenče proslijediti Gradu Osijeku zahtjev na rješavanje – prijavom u sustav e-Građani, kroz uslugu e-Novorođenče.

Pravo na novčanu pomoć za opremu novorođenog djeteta ostvaruje jedan od roditelja pod uvjetom: – da ima neprekidno prijavljeno prebivalište u gradu Osijeku najmanje devet mjeseci neposredno prije rođenja djeteta i
– da novorođeno dijete ima neposredno nakon rođenja prvo prijavljeno prebivalište na području Grada Osijeka.

Naime, Grad Osijek i Ministarstvo pravosuđa i uprave potpisali su Sporazum o sadržaju i načinu razmjene podataka kod podnošenja zahtjeva za isplatu novčane potpore kojim je Grad Osijek uključen u sustav e-Novorođenče.

Usluga e-Novorođenče, između ostaloga, roditeljima omogućuje podnošenje zahtjeva Gradu Osijeku radi ostvarenja prava na novčanu pomoć za opremu novorođenog djeteta. Prednost podnošenja zahtjeva za ostvarenjem prava na novčanu pomoć po rođenju djeteta putem usluge e-Novorođenče je što roditelji ne moraju dolaziti osobno dostavljati zahtjev i svu potrebnu dokumentaciju, već će sve to moći učiniti na jednom mjestu prilikom same prijave djeteta u matičnom uredu ili putem sustava e-Građani kroz usluge e-Novorođenče.

Pored ove nove mogućnosti, roditelji, razumije se, i dalje mogu zahtjeve podnositi i osobno u Upravnom odjelu za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo na adresi Osijek, Ruđera Boškovića 1. U slučaju pitanja ili nejasnoća roditelji se mogu javiti Upravnom odjelu za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo Grada Osijeka na brojeve telefona 229-102, 229-107 ili uputiti email na adresu bebe@osijek.hr. Detaljnije o usluzi e-Novorođenče na stranici Ministarstva pravosuđa i uprave: https://www.uprava.gov.hr/e-novorodjence/14881.

Izvor teksta: Osijek.hr, Foto: OsijekExpress.com (arhiva) & Osijek.hr (screenshot)

Facebook Comments