Pet. tra 23rd, 2021

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Ovaj tjedan dolazi približno 100.000 doza cjepiva!? Osječko-baranjska dobiva 6.700 doza!?

3 min read
...županija ima definiranih 26 punktova za masovnije cijepljenje. Prošli tjedan se s 1.000 doza 'isprobao' Gradski vrt, a ovog četvrtka bi trebalo biti u drugom gradu županije...
osječko-baranjska-županija cijepljenje cjepivo

Podsjećamo, Osječko-baranjska županija u ukupnom broju stanovnika Hrvatske sudjeluje s oko 6,7%. Sukladno tome, toliko cjepiva i dobiva iz svake ‘tranše’. Najavljeno je 100.000 doza ovaj tjedan u Hrvatskoj, što govori da bi mogli dobiti 6.700 doza. Za cijeli travanj je predviđeno 490.000 doza u državi. Znači… 32.830 doza u OBŽ do kraja mjeseca!? Nadalje, županija ima definiranih 26 punktova za masovnije cijepljenje. Prošli tjedan se s 1.000 doza ‘isprobao’ Gradski vrt, a ovog četvrtka bi trebalo biti u drugom gradu županije…

(…)

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je u utorak nakon video sastanka premijera Andreja Plenkovića s predstavnicima županija da se razgovaralo o epidemiološkim mjerama i procesu cijepljenja protiv covida-19, kako bi županije bile spremne na prihvaćanje većih količina cjepiva.

Na video-sastanku su sudjelovali predstavnici županijskih stožera civilne zaštite, župani te ravnatelji županijskih zavoda za javno zdravstvo.

“U ovom tjednu će doći nešto manje od 100.000 doza cjepiva, a do kraja travnja oko 490.000 doza. Dakle, brojni su izazovi pred nama, pogotovo ako uzmemo u obzir ovo što se događa sa cjepivima pojedinih proizvođača. Na sve što je pred nama moramo odgovoriti na promišljeni način”, izjavio je Beroš nakon sastanka.

Ravnatelj Krunoslav Capak HZJZ-a kaže kako je za očekivati da ćemo do kraja lipnja, s dodatnim dozama cjepiva, postići procijepljenost stanovništva od 50 posto, što će biti približno kao u većini zemalja EU-a.

Što se tiče distribucije cjepiva, rekao je kako je  na sastanku je prikazana tablica koja sadrži broj doza koje će distribuirati po županijama u skladu s brojem stanovnika, osim u Sisačko-moslavačkoj županiji, gdje se i dalje dostavlja 20 posto više.

Nešto više cjepiva dosad je dostavljeno i u Dubrovačko-neretvansku i Primorsko-goransku županiju zbog loše epidemiološke situacije, no glavni princip i dalje ostaje distribucija prema broju stanovnika.

Pričekati službeni stav EMA-e o vezi AstraZenece i tromboza

Capak je rekao kako su neke županije pri kraju s drugom fazom cijepljenja pa će ranije krenuti s trećom, kao i da ne treba čekati završetak druge faze jer će trebati potrošiti količine cjepiva koje budu stizale.

Kad je riječ cijepljenju turističkih djelatnika i drugih prioritetnih skupina, najavljeno je da će o tome biti govora sutra na međuresornom sastanku nakon užeg kabineta Vlade.

Beroš i Capak smatraju kako treba pričekati službeni stav Europske agencije za lijekove (EMA) u odnosu na tvrdnju jednog od dužosnika EMA-e da “postoji veza” između AstraZenecina cjepiva i pojave tromboza kod nekih osoba koje su primile to cjepivo.

“Pratimo sve što se događa, ali prije bilo kakvih zaključaka moramo pričekati službeni stav EMA-e i njenih regulatornih tijela. Razgovarali smo i o tome, sve opcije su na stolu. Da bi postupali, moramo dobiti jasnu i neupitnu informaciju od EMA-e”, rekao je Beroš.

Capak je istog mišljenja te kaže kako samo onaj tko prikuplja svu dokumentaciju i prati nuspojave može dati ocjenu cjepiva.

“Vrlo teško da će se odlučiti za suspenziju, moguće da će se mijenjati nešto u preporukama i uputama za korištenje cjepiva. Ako se nešto takvo dogodi, to će biti preporuke za nekorištenje cjepiva u nekoj od dobi”, dodao je Capak. 

(Hina)

Foto: Google Maps (screenshot) & Pixabay (ilustracija)

Facebook Comments