Pet. tra 23rd, 2021

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Centar i Klasje zbog umrle bebe održali ‘pressicu’: Djeca otvaraju darove, a mi plačemo…

3 min read
Kaurinović smatra kako je sve oko procesa oduzimanja djeteta učinjeno ispravno. Uz sve te dijagnoze smatra da je jedino bilo ispravno da dijete preuzme sustav.

Centar za socijalnu skrb iz Osijeka (v.d. ravnateljica Ivka Kaurinović) i Dom Klasje, odnosno Centar za pružanje usluga u zajednici Klasje (ravnateljica Miranda Glavaš-Kul) zajednički su danas održali konferenciju za novinstvo, a nakon jučerašnje vijesti da je na Uskrs u Domu preminula beba, koju je iz obitelji privremeno oduzeo i onamo svojom odlukom smjestio Centar za socijalnu skrb.

Kaurinović je pročitala priopćenje, a na kojem je sročen slijed događaja, usljed kojih je dijete odlukom Centra završilo u Klasju…

– Dana 3. ožujka Centar je zaprimio zaprimio obavijest Zavoda za neonatologiju, a kako je majka djeteta više puta hospitalizirana tijekom trudnoće u aktunom stanju s ketoacidozom. Zatražena je konzultacija psihijatra i socijalnog radnika, zbog nesuradnje majke. Procijenjeno je da je majka ugrozila svoj i djetetov život. Dijete je iz bolnice otpušteno s teškom slikom fetopatije, posljedično zbog neregulirane bolesti majke u trudnoći. U sklopu osnovne bolesti, beba je razvila i konvulzije, posljedično metaboličkog i elektrolitičkog disbalansa… Dijete je rođeno kao neurorizično, a zbog višestrukih dijagnoza zahtjevalo je skrb. Procijenjeno je kako roditelji nisu u mogućnosti skrbiti i kako su svojim ponašanjem doveli u opasnost i sebe i dijete – nizala je Kaurinović, dodajući kako je dijete imalo i krvarenja u mozgu.

– Centar donosi odluku žurnog izdvajanja djeteta i smještaj u Klasje. Centar je 10. ožujka uputio to i sudu, a Općinski sud donio rješenje o privremenom smještaju djeteta na 30 dana u Klasje, počevši od 12. ožujka. Roditelji su, inače, u dugogodišnjem praćenju Centra te su im potrebni stalni poticaji i kontrola u odgoju druge djece. U tijeku je upućivanje jednog djeteta na dijagnostiku zbog iskazanih problema poremećaja pažnje i hiperaktivnosti, a za dvoje djece je u realizaciji početak poludnevnog boravka u Klasju, od 12. travnja – kazala je Kaurinović.

Glavaš-Kul je također priredila priopćenje, a kako ne bi, veli, preskočila kronološki niz događanja.

– U nedjelju na Uskrsno jutro preminula je dvomjesečna korisnica Klasja. O okolnostima možemo reći da je radnica centra, koja je medicinska sestra, uočila da dijete ne reagira na podražaj i poduzela sve nužne i potrebne radnje. Pozvana je Hitna pomoć, pristupilo se reanimaciji, a što su nastavili i djelatnici Hitne. Stanje je ostalo nepromijenjeno. Pozvani su policija, Županijsko državno odvjetništvo i mrtvozornik – izgovorila je Glavaš-Kul, nastavljajući…

– Žurnom mjerom izdvajanja iz obitelji dijete je smješteno na jaslički odjel, a temeljem rješenja suda. Dijete je stiglo s neonatologije. Dijete je rođeno dva mjeseca prerano i iz višestruko rizične trudnoće, s više teških dijagnoza. Razvoj djeteta kod nas je tekao bez teškoća. Napredovala je beba, nikada imala temperaturu, sukladno uputama vođena 4 puta na pregled… Zadovoljstvo napredovanjem je izrazila i patronažna sestra. A sada se čeka obdukcijski nalaz i ne mogu govoriti o uzrocima smrti – zaključila je.

Na pitanja novinara obje ravnateljice ostavile su papire i govorile iskustveno, ljudski, iz srca… Glavaš-Kul je kazala kako tijekom noći za dežurne nema spavanja. Među najmlađima se hoda cijele noći i poslužuje ih, promatra. Kaže, bilo je iznimno teško svima na Uskrsno jutro kada su djeca otvarala darove s jedne, a oni svi kolektivno plakali s druge strane. Dodaje i kako o pretpostavci upale pluća ne može govoriti, ali da se, ljudski, informirala i čula da su takve stvari moguće, a kao asimptomatske, jer dodaje temperature i drugih teškoća beba nije imala, već je iste noći pojela 120 ml mlijeka i u međuvremenu pila čaj.

A sada, sada čekaju nalaz.

Kaurinović smatra kako je sve oko procesa oduzimanja djeteta učinjeno ispravno. Uz sve te dijagnoze smatra da je jedino bilo ispravno da dijete preuzme sustav.

Foto: Google Street View (screenshot)

Facebook Comments