28. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Iznosi Covid dodataka!? Oni s manjim mirovinama mogu ‘preskočiti’ one s većim?

2 min read

U srijedu će biti donešena konačna odluka o jednokratnoj isplati tzv. Covid dodatka umirovljenicima, a radi ublažavanja posljedica nastalih uslijed pandemije koronavirusa, najavio je premijer Vlade RH Andrej Plenković. I nisu to zanemarivi iznosi, štoviše – ‘penzioneri’ redom govore kako svaka ‘stotica’ dobro dođe, gdje ne više od toga u pojedinim slučajevima…

A ti slučajevi su za one s najmanjim mirovinama. I tu dolazimo do situacije koju je matematički uvijek lako dovesti do problema, ali ne treba ovo shvatiti kao kritiku, jer u isti problem su ulijetali i drugi, pa i Grad Osijek svojedbno s Božićnicama. Naime, naprosto je nemoguće, barem nama matematičkim laicima, pronaći apsolutno dobar model, jer po postojećem se lako može dogoditi da oni s manjim mirovinama preskoče one s većim.

Plenković je, naime, nabrojao koji su to iznosi za četiri kategorije, kao i da će biti neoporezivi, ali i da dodatak ne može biti predmet ovrhe.

– Onim korisnicima mirovine kojima je iznos ukupno primanja do 1.500 kuna, isplatiti će se 1.200 kuna, onima kojima je iznos mirovine od 1.500 do 2.000 kune, njima 900 kuna, kojima je iznos od 2.000 do 3.000 kuna isplatiti će se 600 kuna i onima kojima je iznos mirovine između 3.000 i 4.000 kune, 400 kuna – nizao je premijer.

Pojednostavljeno, a tako je s gotovo svim podjelama, ako netko ima mirovinu 1.499 kuna i dobije 1.200 dodatka, imat će ukupan prihod 2.699 kuna, dočim netko s 1.501 kunom i 900 kuna dodatka, ide na 2.401 kunu. Pa ipak, svojedobno su nas poučili da je takvih ‘graničnih mirovina’ zapravo jako malo, da su ljudi uglavnom ‘po sredini razreda’.

Foto: Youtube (screenshot) & Pixabay (ilustracija)

Facebook Comments