20. travnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Reforma: Podmještajte leđa!? Jer, Udruga poslodavaca u zdravstvu ima prijedlog…

2 min read
Predsjednica Odbora, a iz redova SDP-a Renata Sabljar Dračevac kazala je kako su se tri puta sanirale ovakve situacije, a ništa nije učinjeno na smanjenju troškova. Imamo problem i s rashodovnom, ali i s prihodovnom stranom, istaknula je Sabljar Dračevac.

Prijedlozi povezanih sa sustavom zdravstva su, u ovom trenutku, naoko prilično – ‘čupavi’. Takvi da bi se mogli ‘lomiti na našim leđima’. Pa ipak, tek je početak rasprave o reformi, dajmo im šansu…

Otprije koji dan su Vlada i veledrogerije postigle dogovor oko dinamike isplate dugova, no to je brza i vatrogasna mjera, a dugo nastajani problem se može mijenjati samo promjenama sustava. U protivnom, stvari bi i dalje išle na isti način. Stoga je najavljena reforma zdravstva, a u čije se ime sastao saborski Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku, na čiju su sjednicu bili pozvani ministri zdravstva i financija, Vili Beroš i Zdravko Marić, s njima i predstavnici udruga i udruženja povezanih sa zdravstvenim sustavom.

Predsjednica Odbora, a iz redova SDP-a Renata Sabljar Dračevac kazala je kako su se tri puta sanirale ovakve situacije, a ništa nije učinjeno na smanjenju troškova. Imamo problem i s rashodovnom, ali i s prihodovnom stranom, istaknula je Sabljar Dračevac.

Ali predsjednik Udruge poslodavaca u zdravstvu Dražen Jurković stigao je s prezentacijom ideje reforme, držeći da to možda nije najbolji prijedlog, ali da će potaknuti raspravu. Smatra da su potrebni dodatni izvori prihoda, kao i da bi se industrije cigareta, alkoholnih i slatkih pića, spomenute u kontekstu podizanja prihoda, snažno protivile. A onda, Jurkoviću podizanje stope obveznog zdravstvenog osiguranja nije loša ideja, kao i da se limit participacije podigne s 2.000 na 4.000 kuna.

Ministar financija je kazao otkud novci ovog trenutka…

– Kao da smo imali negdje zakopane novce. Nigdje. Povećan je deficit ljudi, nemamo što razgovarati. O čemu pričamo? …mi sada taj dug prema veledrogerijama pretačemo u dug prema banci ili već prema nekome kod koga ćemo se zadužiti – kazao je.

Problem zdravstvenog sustava nije na prihodovnoj strani, smatrao je Stjepo Bartulica iz Domovinskog pokreta.

– Centralizacija zdravstvenih ustanova radi lakšeg upravljanja, mislim da je jedan od elemenata koji ćemo, ako za to od Vlade dobijem zeleno svjetlo, poduzeti. To je put koji će omogućiti bolje upravljanje i eliminirat će političke elemente u vođenju zdravstvenih ustanova te će naglasiti financijsku stabilnost – kazao je Beroš.

Napokon, predsjednik Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić zaključio je razgovor tražeći pozitivan trenutak, tvrdeći kako osjeća pozitivno stanje u kojem se može doći do konsenzusa.

Foto: Pixabay (ilustracija)

Facebook Comments