18. travnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

120 mađarskih kontejnera na Banovini! Najveći donator vlasnik NK Osijek Lorinc Meszaros!

3 min read
Uz dar mađarske Vlade najveći je donator poduzetnik Lorinc Meszaros s prijateljima poduzetnicima, koji je rekao kako je nakon potresa samo bilo pitanje kako pomoći susjedima i prijateljima.

Načelnik Stožera Civilne zaštite za otklanjanje posljedica potresa Tomo Medved otvorio je u utorak kontejnersko naselje u Mošćenici te najavio da uskoro završava opskrba kontejnerima na Banovini, a 1. svibnja počinje obnova nekonstrukcijskih dijelova oštećenih objekata.

Medved je kazao da je na potresom pogođenoj Banovini već otvoreno 15 kontejnerskih naselja, u funkciji je oko dvije tisuće kontejnera, kamp kućica i drugih oblika privremenog smještaja, pa će uskoro privremeno biti smješteni svi stanovnici stradalog područja čiji su stambeni objekti oštećeni.

Prilikom preuzimanja 120 kontejnera iz Mađarske potpredsjednik Vlade rekao je kako će još oko 200 kontejnera i dva nova kontejnerska naselja zadovoljiti potrebe stradalnika.

Naime, uz 120 mađarskih još je 60 kontejnera naručeno iz državne pričuve. Novo naselje u Mošćenici sastoji se od 24 kontejnera od 15 četvornih metara i 24 kontejnera od 29 četvornih metara.

Medved je naglasio kako će i ovo naselje omogućiti žiteljima petrinjskog područja da ostanu u blizini svojih domova te najavio kako će se uskoro talijanskom donacijom u Mošćenici otvoriti još jedno modularno naselje za 50 do 60 obitelji.

“Vlada je usmjerila brojne svoje mjere i akcije na ovo područje. Pritom nije zanemareno niti jedno naselje i nijedan čovjek neće ostati zaboravljen, a mjere ćemo provoditi sve dok postoji potreba”, rekao je.

Privremeni smještaj omogućit će sustavnu obnovu

Istaknuo je kako je riječ o privremenom rješenju koje će omogućiti sustavnu obnovu, s obzirom da je zaprimljeno 7500 zahtjeva za obnovu.

Najavio je da će 1. svibnja početi obnova nekonstrukcijskih dijelova oštećenih objekata kao što su dimnjaci, zabatni zidovi i krovišta, čime će se oko 20.000 objekata prije zime osposobiti kako bi se prije zime stanovnici mogli u njih vratiti. 

Na novom je naselju zahvalio petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović, naglasivši da je Mošćenica bila simbol pobjede u Domovinskom ratu gdje se na prvoj liniji stvarala Hrvatska, a sada se na istom mjestu nastavlja borba za čovjeka.

U mošćeničkom naselju 31 obitelj i nekoliko udruga

U naselju će se, kako je najavio, smjestiti 31 obitelj i nekoliko udruga koje su gradu bile partner u prikupljanju desetaka milijuna kuna vanproračunskih sredstava.

Neposredno nakon što su predani ključevi stanovnicima mošćeničkog naselja, Medved je u Lekeniku simbolično preuzeo 120 opremljenih kontejnera koji predstavljaju mađarsku donaciju vrijednu oko milijun eura.

Uz dar mađarske Vlade najveći je donator poduzetnik Lorinc Meszaros s prijateljima poduzetnicima, koji je rekao kako je nakon potresa samo bilo pitanje kako pomoći susjedima i prijateljima.

“S potresom su se otvorila i naša srca i počeli smo, uz pomoć mađarske humanitarne organizacije, prikupljati donacije. Pomogle su nam 23 mađarske tvrtke i vjerujemo da će donacija biti usmjerena ljudima kojima je to najpotrebnije”, rekao je Meszaros.

Zahvaljujući uime hrvatske Vlade na donaciji, Medved je podsjetio na sve dosadašnje pomoći prijatelja iz Mađarske, kao što je najava mađarske vlade o obnove crkve u Žažini, ranija donacija 56 kontejnera, najavljena izgradnja Prve osnovne škole u Petrinji, te brojne donacije robe, higijenskih potrepština i hrane.

Primopredaji kontejnera, uz ostale, bio je nazočan i veleposlanik Mađarske u Hrvatskoj Csabu Demcsaka.

(Hina)

Foto: Youtube (screenshot)

Facebook Comments