16. travnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Anušić obišao radove na dvorcu Tikveš! Prezentacijko-edukacijski centar blizu realizacije…

2 min read
- Trenutno su u tijeku rekonstrukcije i obnove starih dvoraca, dakle dva dvorca i aneksa dvorca, ali i okoliša koji je također uključen u obnovu. Dvorci će dati dodanu vrijednost Osječko-baranjskoj županiji u smislu jačanja kapaciteta lokalne zajednice, ali i raspoloživosti novim oblicima turizma, poput znanstvenog ili rekreacijsko-zdravstvenog turizma - zaključio je ravnatelj JU Park prirode Kopački rit dr. sc. Tomislav Bogdanović.

U radnom posjetu Općini Bilje danas (20. travnja 2021. godine) bio je župan Ivan Anušić. U pratnji općinskog načelnika Željka Cickaja i njihovih suradnika prvo je posjetio kompleks dvoraca Tikveš gdje su u tijeku radovi na obnovi i prenamjeni u Prezentacijsko-edukacijski centar. Potom su obišli energetski obnovljenu Osnovnu školu Lug, uz koju je izgrađena i nova sportska dvorana, te cestu u Bilju koja vodi prema Dječjem vrtiću „Grlica“, što su neki od zajedničkih projekata ove Općine i Županije.

Nakon obilaska kompleksa dvoraca u Tikvešu župan Anušić je naglasio kako se ovaj projekt, vrijedan 61 milijun kuna, financira iz fondova Europske unije. – Ovo je vrlo važan projekt koji ima nastavak priče nakon obnove kad govorimo o turističkoj ponudi ne samo Kopačkog rita i Općine Bilje, već i cijele Osječko-baranjske županije. Dvorci su veliko blago i baština naše Županije za sve koji žele doći, vidjeti i poslušati o prošlosti ovih prostora i samih dvoraca. Obnovom će i Park prirode Kopački rit dobiti niz sadržaja koji će, uz ove dvorce osnažiti svoju ponudu i kvalitetu – rekao je župan te podsjetio kako su u tijeku i obnove dvoraca Eugena Savojskog u Bilju i Dore Pejačević u Našicama.

– Trenutno su u tijeku rekonstrukcije i obnove starih dvoraca, dakle dva dvorca i aneksa dvorca, ali i okoliša koji je također uključen u obnovu. Dvorci će dati dodanu vrijednost Osječko-baranjskoj županiji u smislu jačanja kapaciteta lokalne zajednice, ali i raspoloživosti novim oblicima turizma, poput znanstvenog ili rekreacijsko-zdravstvenog turizma – zaključio je ravnatelj JU Park prirode Kopački rit dr. sc. Tomislav Bogdanović.

Voditeljica ovog projekta Vesna Hrvojević dodala je kako će za nekoliko mjeseci, na jesen, projekt biti u cijelosti završen te da je 85% potrebnih sredstava osigurano iz fondova Europske unije, a 15% Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te Ministarstva zaštite okoliša i energetike. Paralelno s građevinskim radovima obavlja se i opremanje objekata.

Pročelnica Upravnog odjela za turizam, kulturu i sport OBŽ Tatjana Roth istaknula je da se jedan od strateških ciljeva Osječko-baranjske županije za razvoj turizma odnosi na obnovu i revitalizaciju dvoraca, kojih ima više na području Županije i na koje smo izuzetno ponosni.

– Nalazimo se na području Parka prirode Kopački rit, posebnog bisera kontinentalnog turizma, a dvorac Tikveš je biser unutar prekrasne delte i parka prirode. Dvorac Tikveš će nakon obnove zasigurno pridonijeti povećanju broja posjetitelja, a zahvaljujući još nekim ulaganjima Parka prirode, kao što su obnova pristaništa i nabava novih električnih izletničkih brodova, turistička ponuda bit će još bogatija – rekla je pročelnica Roth.

Tekst i foto: OBŽ

Facebook Comments