19. lipnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Grad traži nadzor… Uskoro počinje rekonstrukcija betona na Pješačkom mostu!

2 min read
Ponuda za nadzor, odnosno ono iz Poziva, mora biti dostavljena do 4. svibnja u Grad Osijek, a iz istog je još vidljivo kako je rok za dovršetak radova 31. prosinca 2021. godine. Vrijednost te etape radova na Pješačkom mostu je oko 7 milijuna kuna, ispod.

Grad Osijek je na svojim mrežnim stranicama objavio Poziv za dostavu ponuda – Usluga kompletnog stručnog nadzora i koordinatora II zaštite na radu nad izvođenjem radova rekonstrukcije betonske konstrukcije pješačkog mosta preko rijeke Drave.

Takva kompleksna rečenična konstrukcija, zakonski zahtjevana, predstavlja zapravo potragu za čovjekom koji će nadzirati i čovjekom za zaštitu na radu, a dok se rekonstruira betonska podloga po kojoj hodamo po mostu.

Koliko znamo otprije, Pješački most u Osijeku dobiti će manji dio potpuno novih betonskih ploča, gdje će veći dio ostati isti, ali potpuno obnovljen.

S djelomično izmijenjenim ‘sajlama’ i metalnom konstrukcijom, dijelom izmjenom betona, uskoro, pada nam na pamet ‘replika’ iz Mućki, gdje Trigger kaže kako već godinama ima istu metlu, ali je 10 puta mijenjao dršku, a 17 četku. Dakle, bit će to uskoro skoro pa novi most, čim se sredi beton.

Ponuda za nadzor, odnosno ono iz Poziva, mora biti dostavljena do 4. svibnja u Grad Osijek, a iz istog je još vidljivo kako je rok za dovršetak radova 31. prosinca 2021. godine. Vrijednost te etape radova na Pješačkom mostu je oko 7 milijuna kuna, odnosno manje.

A kako se ponude primaju do 4.5., poslije čega slijede žalbeni rokovi, kada i to prođe, možemo očekivati početak radova u lipnju!?

Obnova i rekonstrukcija Pješačkog mosta, inače, idu u tri faze. Ukupna vrijednost cijele rekonstrukcije je između 16 i 17 milijuna kuna, a prve faze, koja je dovršena, 5 milijuna. Prva faza je predvidjela obnovu čelične konstrukcije, što je doživljeno kao akutno, a cijeloj se obnovi pristupa u fazama stoga što se želi most što manje u kontinuitetu držati zatvorenim. Druga faza je hodna površina, odnosno betonska konstrukcija, a u trećoj fazi će se još samo ‘razvlačiti kablovi’. Ta, druga faza, predviđa hodnu površinu i oko 50 betonskih armiranih ploča. Sve će morati biti izvađene. Za sanaciju će ih biti 45, a 5 ide u kompletnu zamjenu. Na kraju, treća faza je najmanje zahtjevna faza, a koja predviđa tunele za kablove na mostu. Ona je najmanje zahtjevna i financijski vremenski i nju planiraju za kraj godine, odnosno početak ’22. godine.

Foto: OsijekExpress.com (arhiva)

Facebook Comments