28. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Sars-CoV-2 u Osijeku i OBŽ: Više od trećine testiranih zaraženo! U bolnici i cijepljeni!

2 min read
- Da, među hospitaliziranima ima i cijepljenjih osoba. Jednu dozu cjepiva dobilo je 7 osoba, a 2 osobe su primile obje doze - potvrdio je pretpostavke ravnatelj KBC-a Osijek Zubčić.

Osječko-baranjska županija u posljednja 24 sata je izbrojala 149 novih slučajeva zaraze virusom Sars-CoV-2. Rezultat je to 441 testa, što postotak zaraženih među testiranima čini 33,7%. Više od trećine! Umrle su dvije osobe, u dobi od 68 i 85 godina. Među novopozitivnima su 63 osobe iz Osijeka, a po 10 iz Belišća i Valpova… U bolnicama u županiji danas su 133 osobe, 106 u KBC-u Osijek, a 34 na respiratorima. U samoizolaciji su 1.532 osobe u OBŽ.

Najviše (63) novopozitivnih osoba ima prebivalište na području grada Osijeka, zatim 10 na području Belog Manastira, po osam Belišća i Valpova, po sedam Đakova i Našica, pet iz Čepina, po četiri Darde i Donjeg Miholjca, po tri su s područja Ernestinova, Kneževih Vinograda i Punitovaca, po dvije osobe su s područja Bilja, Čeminca, Erduta, Gorjana i Semeljaca, a po jedna novopozitivna osoba je s područja Bizovca, Donje Motičine, Drenja, Draža, Đurđenovca, Jagodnjaka, Marijanaca, Petlovca, Podgorača, Popovca, Satnice Đakovačke, Šodolovaca, Trnave i Vladislavaca.

Ivan Hampovčan, načelnik Stožera i tajnik OBŽ, Tomislav Dijanić, epidemiolog Zavoda OBŽ i Željko Zubčić, ravnatelj KBC-a Osijek, govorili su danas na konferenciji za novinstvo Stožera CZ OBŽ, a o županijskoj Sars-CoV-2 situaciji. Njihova je zadaća bila odgovoriti na prethodno postavljena pitanja.

– Da, među hospitaliziranima ima i cijepljenjih osoba. Jednu dozu cjepiva dobilo je 7 osoba, a 2 osobe su primile obje doze – potvrdio je pretpostavke, čini se, kroz postavljeno pitanje novinara, ravnatelj KBC-a Osijek Zubčić.

– Osoba koja je cijepljenja s obje doze i kod koje je od posljednje prošlo 14 dana, ne mora biti u samoizoalciji ukoliko u domaćinstvu ima zaraženog člana, kao što ne mora ni osoba koja je unazad 6 mjeseci preboljela koronavirus. Svi ostali moraju u takvim situacijama – objasnio je zarazu u kućanstvu dr. Dijanić.

A Hampovčan je još govorio o proslavi 1. maja. Proslave nema! Nema organiziranih zabava! Jer, važe mjere za zabranu okupljanja, kao i za okupljanja iz više od dva domaćinstva, ali nema zapreke izaći van i zabaviti se na otvorenom.

Foto: OsijekExpress.com (arhiva), OBŽ (screenshot) & Pixabay (ilustracija)

Facebook Comments