Sub. svi 15th, 2021

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

dr. Šego o preminulim bebama: Zarazile su se, moguće, preko posteljice…

2 min read
- Jučer je tijekom dana preminulo 9 osoba u KBC-u, bio je to najteži dan od početka pandemije. Nažalost, tu su i dvije bebe, iz blizanačke trudnoće, koja je završila u 28. tjednu, zbog komplikacija.

Zamjenik ravnatelja KBC Osijek dr. Krunoslav Šego stao je pred medije, a nakon što je danas iz bolnice i Stožera javljeno kako su s dijagnozom Covid-19 umrle dvije bebe, prerano rođene. Kaže dr. Šego, od početka epidemije ovo im je možda i najteži dan. Zamjenik ravnatelja otkriva kako je trudnoća majke bila zahtjevna sama po sebi, a onda je slijedio, čini se iz izjave, i niz reakcija…

– Jučer je tijekom dana preminulo 9 osoba u KBC-u, bio je to najteži dan od početka pandemije. Nažalost, tu su i dvije bebe, iz blizanačke trudnoće, koja je završila u 28. tjednu, zbog komplikacija. Već sama ta činjenica, preranog rođenja, dovoljna je za razvijanje komplikacija. A k tome, kod njih je dokazan Covid, što je samo pridonjelo ovom ishodu – počeo je teškim glasom dr. Šego.

Inače, Stožer OBŽ danas je javio 8 preminulih osoba s Covid dijagnozom. Makar sada saznajemo veću brojku, odnosno 9, 8 osoba je iz OBŽ. Šego dodaje da svi brojevi ukazuju da se KBC nalazi na vrhuncu trećeg vala, a sa 111 pacijenata u bolnici, od kojih je 32 na respiratorima. Taj je broj nešto manji nego u drugom valu, a čemu, vjeruju, pridonosi broj preboljenih i cijepljenih. Bolesnici su mlađi, komplikacije se razvijaju brže.

Teška glasa, dr. Šego se vratio na bebe, a na izravan upit novinara, kako je moguća zaraza tako male djece…

– Ili se radi o zarazi neposredno nakon poroda ili prijenosu virusa preko posteljice. U svijetu je zabilježeno takvih slučajeva, ali kod nas ne.

* Je li Covid-19 bio odlučujući faktor za fatalan ishod?

– Ja to ne mogu reći. Vrlo vjerojatno je Covid pridonio. Nešto više od 1.000 grama su težila djeca. Borba cijelog medicinskog tima je trajala nekoliko dana – zaključio je.

Foto: OsijekExpress.com (arhiva)

Facebook Comments