27. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

U drugi krug idu Radić i Kušec!? Sučeljavanje na HTV-u: Prepirke u finišu emisije…

4 min read
Istovremeno, u Dnevniku, malo nakon Otvorenog, objavljen je i HRejting za Osijek, a po kojem u drugi krug izbora za gradonačelnika Osijeka idu Radić i Kušec, prvi s 32,9%, drugi s 18,5%.

‘Vertikala’ je stigla na samom kraju sučeljavanja na HTV-u. Tada su Radića ‘dohvatili’ Kušec i Mlinarević, Šišljagić… A prvi puta mu je negdje na polovici emisije nezavisni kandidat rekao kako promiče projekte Vlade i Županije, no odlučio je čuvati repliku. Imate li autoriteta bez Ivana Anušića? – pitala ga je u finalu emisije voditeljica, nastavljajući se na prethodno… – Predstavljati ću ih kada dođem na vlast. Oni su mnogobrojni. Želim surađivati sa svima, sa vertikalom i horizontalom… – odgovorio je Radić, tvrdeći da su do sada bile svađe na tim linijama. Ham je odmah ‘uskočio’, dodajući da on, s pozicije vlasti u Gradu, nije bio u svađi s nikim, niti je imao problema. Kušec se nadovezao da je ‘vertikala’ prisutna u najmanje razvijenim općinama, županijama… – Morate pročitati moj program… – odgovorio mu je Radić. Šišljagić je upitao što ‘vertikala’ znači, da neće biti suradnje bez HDZ-a na vlasti…!? Kušec je dodao Đakovo, Šišljagić nizao županije… – Mi pričamo o Osijeku. I Kušec i Šišljagić su imali priliku za ‘vertikalu’ i ‘horizontalu’… – ustvrdio je Radić. Još je Mlinarević Šišljagića ‘optužio’ za ‘populističke mjere’, a bivši župan mu spomenuo Bubala. I tu su uskakali zakratko jedan drugom u riječ…

Vladimir Ham iz HNS-a, Katarina Kruhonja iz Platforme Možemo, Goran Kušec iz SDP-a, Berislav Mlinarević, nezavisni s podrškom DP-a i Mosta, Ivan Radić iz HDZ-a i Vladimir Šišljagić iz SSiB-a, bili su sudionici sinoćnjeg sučeljavanja kandidata za gradonačelnika/cu Osijeka, a u HTV-ovoj emisiji Otvoreno. Manjkao je tek Miroslav Vanek, nezavisni kandidat inicijative Jednostavno je. Istovremeno, u Dnevniku, malo nakon Otvorenog, objavljen je i HRejting za Osijek, a po kojem u drugi krug izbora za gradonačelnika Osijeka idu Radić i Kušec, prvi s 32,9%, drugi s 18,5%. Mlinarević je, po toj anketi, na trećem mjestu s oko 16,8%. A drugi krug? Drugi krug je nova utakmica…

Prvo je pitanje sučeljavanja je bilo pitanje demografije i zaustavljanja iseljavanja mladih. Bez imalo dvojbe, svi su se kandidati složili oko potrebe zaustavljanja iseljavanja. Ham vidi mogućnosti u APN stanovima, poticanju IT inustrije, Kušec u komunikaciji s građanima, uključenjem mladih u odlučivanje, Kruhonja vidi grad u kojem se ljudi zapošljavanju bez ‘partijske knjižice’, Mlinarević u povećanju kapaciteta dječjih vrtića, pomoći pri kupnji stanova, Radić vidi rješenje u gospodarstvu, povećanju plaća…, a Šišljagić praktički isto.

Drugo je pitanje bilo o prostoru bivše Bijele lađe. Svi su kandidati protiv izgradnje objekta tvrtke Žito, odnosno za građane, komunikaciju, analizu, napkon i sudsko rješenje. Ali, to je bilo i prvo pitanje na kojem su u replikama Mlinarević i Kušec ‘pecnuli’ Radića, govoreći kako je odluku o tome donio Ante Đapić, 4 dana prije kraja svojeg mandata, a koji je sada na listi HDZ-a i partnerskih stranaka.

– To morate pitati Đapića – uzvratio je Radić, – Ali on je na Vašoj listi – dometnuo je Kušec, – Ja sam svoj stav oko Bijele lađe rekao jasno i nedvosmisleno – zaključi oje HDZ-ov kandidat.

Copacabana je bila treće pitanje. I tu je bilo ‘vatre’… – Prvi i jedini sam upozoravao da kredit od 15 mil. kn neće biti dovoljan za obnovu i rekonstrukciju Copacabane. Razgovarao sam s Hrvatskim vodama i ove će se godine nasuti dravska obala Copacabane… – kazao je Radić. Kušec ga je odmah pitao zašto Hrvatske vode na to nisu prije reagirale… i je li to sada kampanja!? – Hoćete li vi nama reći da ako vi nećete biti gradonačelnik, onda Hrvatske vode neće to napraviti? – pitao je Kušec, da bi Radić odgovorio protupitanjem zašto nisu to napravili drugi kada su bili na vlasti. Kušec je ustvrdio da ne vidi zašto ga Radić pokušava povezati s aktualnom vlašću, dodajući da Vrkić sada podržava njega, da bi Radić odgovorio kako je SDP imao zamjenika gradonačelnika.

Bolja povezanost Osijeka s ostatkom Hrvatske, komarci i naplata parkinga, slijedili su. Potonje pitanje donijelo je zaključak kako su svi kandidati za to da se analizira ugovor s koncesionarem i prebaci naplata parkinga na gradsko poduzeće, razumjevajući to visokim prihodom koji bi mogao donijeti potreban novac. Radić je rekao da će GPP preuzeti naplatu parkinga ’24. godine.

Cijeli transkript sučeljavanja, kao i video snimak se može čitati i gledati OVDJE.

Foto: HTV (screenshot)

Facebook Comments