Čet. lip 24th, 2021

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

„Školski obrok za sve“ bio je obećanje ’17., a danas besplatnu prehranu ima 18.000 osnovnoškolaca u OBŽ

4 min read
Za osiguravanje besplatnog obroka svim osnovnoškolcima Osječko-baranjska županija do sada je izdvojila 31 milijun kuna, a uvođenje ovog projekta najavljuju i druge Županije.

Projekt besplatnog školskog obroka za sve osnovnoškolce pod nazivom „Školski obrok za sve“ projekt je koji je jedinstven u Hrvatskoj, a u Osječko-baranjskoj županiji provodi se od školske 2017.-2018. godine.

Osnovna ideja pri pokretanju projekta bila je povezati lokalne OPG-ove i njihove proizvode donijeti na stol osnovnoškolcima, kako bi i u školi imali jedan topli obrok dnevno, a u isto vrijeme osnaživati domaće proizvođače i prerađivače hrane. Realizacija i uspjeh ovoga projekta ovisila je i o opremanju školskih kuhinja i blagovaonica, zbog čega je Županija do sada uredila njih više od 30, u što je uložila oko 2.750.500,00 kuna. U projektu sudjeluje više od 40 domaćih proizvođača, a kuhani obrok minimalno dva puta tjedno pripremaju i poslužuju 44 škole. Ovim je projektom osiguran besplatan obrok za oko 18.000 učenika na području županije. Važno je napomenuti kako Županija na čelu sa županom Anušićem sufinancira školski obrok za sve osnovne škole iako školama na području grada Osijeka nisu osnivači.

Jedna od škola u kojoj je u potpunosti implementiran koncept zaokruženog procesa proizvodnje hrane i korištenja vlastito uzgojenih namirnica je OŠ Ante Starčevića Viljevo, čija ravnateljica Blaženka Škrlec objašnjava da u svom povrtnjaku sami uzgajaju namirnice koje pripremaju učenicima, a obrok se, nakon pripreme u matičnoj školi, razvozi i u područne škole.

– Zahvaljujući odličnoj suradnji s Osječko-baranjskom županijom u mogućnosti smo na kvalitetan način realizirati projekt „Školski obrok za sve“ koji je u našoj školi zaživio u pravom smislu riječi. Naime, imamo kuhane obroke četiri puta tjedno koji se prevoze i svim učenicima u područnim školama, a namirnice koje pripremamo ujedno i uzgajamo u našem povrtnjaku, između ostalog i u plasteniku. Učenici sudjeluju u sjetvi, ubiranju plodova, općenito brizi za nasade čime zaokružujemo ciklus proizvodnje hrane, a sav organski otpad i kompostiramo – objasnila je ravnateljica.

Za osiguravanje besplatnog obroka svim osnovnoškolcima Osječko-baranjska županija do sada je izdvojila 31 milijun kuna, a uvođenje ovog projekta najavljuju i druge Županije.

– Osječko-baranjska županija od 01.01.2018. godine omogućava besplatnu prehranu za svu djecu na području naše županije, a projekt ima tri benefita, djeca imaju besplatan topli obrok pripremljen od namirnica s naših polja, time osnažujemo poljoprivrednu proizvodnju i na kraju pomažemo kućne budžete roditelja. Cilj nam je nastaviti povezivanje lokalnih proizvođača i njihovih kvalitetnih domaćih proizvoda s prehranom u školi koja na ovaj način prestaje biti temeljena isključivo na pekarsko-mliječnim proizvodima. Želja nam je nastaviti ulaganja u opremanje kuhinja i blagovaonica u školama kako bismo u svim školama svih pet dana u tjednu učenicima mogli osigurati svježe pripremljenu hranu, jer smo svjesni da je ona temelj njihova zdravlja – istaknuo je župan Anušić.

Od velike koristi ovom će projektu biti i izgradnja Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće koji je jedan od strateških projekata Osječko-baranjske županije. Inače, Regionalni distribucijski centar će biti prvi izgrađeni centar koji će uključivati i liniju te skladišni prostor za ekološke proizvođače, a u njemu će između ostalog, biti smještene sve namirnice iz lokalnih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava potrebne za jelovnik u osnovnim školama. Vrijednost ovog projekta je nešto više od 100 milijuna kuna.

OPG-ovi zadovoljni suradnjom sa školama

Odlična iskustva u provedbi projekta besplatne prehrane dijele i obiteljski poljoprivredni gospodarstvenici koji ističu da je najvažnije djeci ponuditi kvalitetne i domaće proizvode. Katarina Drlić, iz OPG-a Ivan Gašić, odnosno Mini sirane Gašić opisala je kako ih sudjelovanje u projektu izuzetno veseli posebno zbog odličnih povratnih informacija djece i njihovih roditelja.

– Ovo nam je druga godina sudjelovanja u projektu, a ove godine surađujemo s dvije osnovne škole, dok smo prošle godine surađivali s njih četiri. Projekt je za svaku pohvalu jer naša djeca u školama jedu kvalitetne obroke, od domaćih proizvođača što znači da ta hrana ima sljedivost od polja do stola. U škole smo plasirali pasterizirano mlijeko, voćne jogurte i kuhane sireve koje smo sami proizveli u svojoj mini sirani. Voljela bih da se ovaj projekt nastavi i u budućnosti jer smatram da je korist za naše najmlađe izuzetno velika. Reakcije koje dobivamo od ravnatelja, pa i djece i roditelja nas neprestano oduševljavaju i potvrda su nam da radimo dobar posao – istaknula je Katarina.

Goran Jančo iz OPG-a Goran Jančo u školama s đakovačkog područja nudi domaće mesne proizvode.

– Prva škola s kojom smo započeli suradnju 2019. godine je OŠ u Selcima, a nakon toga su se pridružile i ostale škole, ovisno o opremljenosti kuhinja i blagovaonica, i to u Budrovcima, Piškorevcima, Levanjskoj Varoši, Trnavi, Semeljcima, Gorjanima , Josipovcu Punitovačkom, Podgoraču i Drenju. Ono što vidim u školama nakon dostave namirnica me oduševljava jer je sve vrhunski organizirano i djeca uistinu jedu kvalitetne obroke koji imaju sljedivost u proizvodnji. Reakcije koje imamo s terena, od djece, ravnatelja pa i roditelja su odlične jer mi u školama nudimo i proizvode poput sarmi, punjenih paprika, ćufti i pljeskavica koje sami pripremamo i dostavljamo svježe nekoliko puta tjedno. Želja nam je nastaviti suradnju i u budućnosti te na taj način poduprijeti ovaj hvalevrijedan projekt Osječko-baranjske županije – kazao je Jančo.

Foto: OBŽ (screenshot)

Facebook Comments