14. srpnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Analitičar Gjenero: Drugi krug u Osijeku neće biti natjecateljski

2 min read
Prednost Radića u odnosu na kandidata Domovinskog pokreta nije toliko velika kao Tomaševićeva u Zagrebu, ali je gotovo jednako nenadoknadiva, pojašnjava.

Politički analitičar Davor Gjenero u razgovoru za Hinu ocijenio je kako je generalni rezultat lokalnih izbora u Zagrebu bio očekivan pa drugi krug izbora za gradonačelnika neće biti natjecateljski, kao i u Osijeku, dok će izbori biti natjecateljski u Splitu i Rijeci.

Tomislav Tomašević (Zeleno-lijeva koalicija) u prvom krugu izbora za gradonačelnika Zagreba osvojio je 147.631 glas birača, odnosno 45,15 posto, dok njegov protukandidat Miroslav Škoro (Domovinski pokret) u drugi krug ulazi s osvojenih 12,16 posto, odnosno 39.789 glasova. 

“Generalni rezultat je očekivan. Prednost Tomaševića i njegove platforme nešto je veća nego što se očekivalo, drugi krug neće biti natjecateljski jer su izbori riješeni u prvome krugu, prije svega jer Tomašević kontrolira i većinu u Gradskoj skupštini”, rekao je Gjenero.

Na izborima za Gradsku skupštinu koalicijska lista koju predvodi Možemo! osvojila je 40,83 posto glasova i time daleko najviše gradskih mandata. Sljedeća po redu je lista HDZ/HSLS/HSU s  11,30 posto, Domovinski pokret s 10,59 posto, Stranka rada i solidarnosti sa 9,04 posto. U Gradsku skupštinu ulaze još SDP s 8,88 posto te Most sa 6,20 posto. 

Što se tiče izbora za gradonačelnika u drugom krugu, toliku prednost jednostavno je nemoguće nadoknaditi. Ipak, dodaje, u drugom krugu neće biti isto biračko tijelo. 

(…)

Ivan Radić, kojeg podržava lista predvođena HDZ-om, osvojio je 38,69 posto birača Osijeka, a protukandidat u drugom krugu mu je Berislav Mlinarević (DP, Most) s osvojenih 19,63 posto glasova.

Gjenero tvrdi kako je Osijek zapravo situacija zbog koje HDZ može govoriti o uspješnosti izbora za njih.

“Po prvi puta imaju izrazito dobru ishodišnu poziciju za osvajanje gradonačelničkog mjesta u Osijeku. To im redovito do sada nije polazilo za rukom”, ističe.

Prednost  Radića u odnosu na kandidata Domovinskog pokreta nije toliko velika kao Tomaševićeva u Zagrebu, ali je gotovo jednako nenadoknadiva, pojašnjava.

(…)

(Hina)

Foto: Youtube (screenshot)

Facebook Comments