28. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

FOTO: Ukop završava parkirališta na Centralnom: Svi najavljeni projekti realizirani!

3 min read
Nadstrešnice, tende, pločnici, kolumbariji, zemna polagališta urni sa sadnicom japanske trešnje, krematorij, odarnica s multimedijalnim mogućnostima, parkirališta... Ukop, uistinu, čini sve kako bi najbolniji trenuci osječkih obitelji prošli što dostojanstvenije.

Ukop završava i parkirališta na Centralnom groblju. I na južnom i na sjevernom ulazu. Poslije čitavog niza realiziranih projekata, napose u prvih 5 mjeseci ove godine, ali i ranijeg razdoblja posljednjih godina, osječki Ukop je istinski primjer vrhunskog upravljanja. Nadstrešnice, tende, pločnici, kolumbariji, zemna polagališta urni sa sadnicom japanske trešnje, krematorij, odarnica s multimedijalnim mogućnostima, parkirališta… Ukop, uistinu, čini sve kako bi najbolniji trenuci osječkih obitelji prošli što dostojanstvenije.

Nije rijetkost, osim sada u vrijeme pandemije, da se kod pogreba osoba čiji su životi obilježeni kontaktima s brojnim ljudima, unatoč velikom broju parkirnih mjesta, vozila ipak redaju duž Vinkovačke ceste. Napokon, rastom kapaciteta Centralnog groblja, njegovim izduživanjem prema jugu, stvorila se potreba izgradnje parkirališta i novog kolnog ulaza bliže Brijestu. Od sjevernog ulaza u Centralno groblje do južnih polja počivališta Vinkovačkom cestom je oko 1 kilometar, što znači kako nije lako starijim sugrađanima parkirati na sjevernom dijelu i potom pješice krenuti prema novijim poljima. Jug je stoga i ranije, sada, imao i ima ulaz, no parkiralište je sada nasušna potreba.

– Centralno groblje značajno je prošireno prema jugu i na toj će strani biti izgrađeno i otvoreno novo parkiralište. Kolni ulaz  je već izgrađen kroz prvu fazu radova. Nije prihvatljivo radi sigurnost svih građana da s parkira uz cestu – kazao je početkom rasova, samo prije koji mjesec, direktor osječkog Ukopa Hrvoje Ostrički.

Obnavljao se i dio prilaznih staza prema oproštajnom platou, na kojeg će biti postavljenji, i jesu, novi opločnjaci.

– Naprosto tu ne postoji luksuz stati i reći – sada smo nešto napravili i idemo se odmoriti. Groblja se šire, potrebe stalno postoje i mi bez zaustavljanja radimo na unaprijeđenju sustava – nastavio je Ostrički.

Ova dva parkirališta će stajati oko 1,5 milijuna kuna, još 400 tisuća se izdvaja za program izgradnje groblja. Početkom travnja krenulo se u montažu tendi na Centralnom i groblju Novi grad, a ispred mrtvačnice, kako ljudi okupljeni na ispraćaju ne bi kisnuli ili bili izloženi jakom suncu. Groblje u Retfali dobilo je ogradu, u Tenji staze, u Donjem Gradu betonska ojačanja.., grade se svo vrijeme nove grobnice i grobna mjesta, kolumbariji za odlaganje urni pokojnika, klupe za sjedenje, javne slavine, pojačava video nadzor, dovršen je i projekt solarne elektrane na Centralnom groblju…

Odnedavna više nema potrebe za prijevozom tijela pokojnika u Zagreb kako bi se izvršilo kremiranje, već isto za građane Osijeka i okolice obavlja Ukop. Štoviše, Ukopu gravitira radijus od oko 150 kilometara u krugu Osijeka. Krematorij je izgrađen na prostoru dvaju odarnika na Centralnom groblju.

Sukladno najavi realizacije i ranijem planu, nastavila se, na to, izgradnja novih ‘zelenih’ grobnih mjesta na Centralnom groblju u Osijeku, u njegovom južnom dijelu, a za urne pokojnika, ponad kojih će rasti japanska trešnja. I prije izgradnje i upogonjenja krematorija u Osijeku, Ukop je na Centralnom groblju u Osijeku sustavno gradio kolumbarije, povećavao kapacitete, a sukladno potrebama i sve češćoj potrebi za ukopom urni, odlaganjem urni pokojnika. Realiziran je i ružičnjak za posipanje pepela. Uz realizaciju projekta ‘zelenih’ grobnih mjesta sa sadnicama trešnji, nalik na ono što smo mogli vidjeti u američkim filmovima, u južnom dijelu Centralnog groblja u Osijeku graditi će se i grobna mjesta za urne u ravnini sa zemljom, s kamenom pločom, a ispod koje će se nalaziti kaseta za polaganje urne.

Foto: OsijekExpress.com

Facebook Comments