29. rujna 2023.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Genijalan dan na SLUK-u! Veeelika izložba, čak 4 predstave, iz Karlovca dolaze Petra, Lovorka…

2 min read
Uglavnom SLUK će danas u Osijek 'vratiti' Petru Cicvarić, Lovorku Trdin, Andru Damiša i Vanju Gvozdića. Bit će to genijalan dan sa čak 4 predstave i sjajnom i velikom izložbom u kojoj sudjeluje Muzej Slavonije.
petra cicvarić

Prvo – predstave u Barutani su ‘bespla’! A drugo? Gradsko kazalište Zorin dom iz Karlovca nam u Osijek dovodi Osječanke i Osječane, od kojih su neki rođeni ovdje, neki studirali… Uglavnom SLUK će u srijedu, 26.5. u Osijek ‘vratiti’ Petru Cicvarić, Lovorku Trdin, Andru Damiša i Vanju Gvozdića. Bit će to genijalan dan sa čak 4 predstave i sjajnom i velikom izložbom u kojoj sudjeluje Muzej Slavonije.

Naime, u srijedu, 26. svibnja na 28. Susretu lutkara i lutkarskih kazališta Hrvatske (SLUK) očekuje nas bogat program trećega dana. U 11 sati u Dječjem kazalištu je na rasporedu predstava Na tragu u izvedbi Gradskog kazališta Zorin dom iz Karlovca, potom u Muzeju Slavonije otvaraju veliku izložbu u povodu 90. obljetnice rođenja Branka Mihaljevića, a nakon otvorenja bit će održan i okrugli stol, na kojemu će o kazališnom djelovanju Branka Mihaljevića govoriti Jasminka Mesarić, o radijskom i novinarskom Dražen Dragušica, te autor izložbe kustos Grgur Marko Ivanković. Na kraju dana slijede predstave: u 17:30 u  Barutani, Plavo sunce na žutom nebu u izvedbi KD Pinklec iz Čakovca, u 19 sati u Dječjem kazalištu Caffe Kraljevstvo Kazališta lutaka Zadar te u 20:30 u Barutani Tigar teatar izvodi predstavu Ja imam lutku u ormaru! 

Što se izložbe tiče, na izložbi su postavljeni segmenti scenografije i lutke iz slavnih Mihaljevićevih predstava “Zeko, Zriko i Janje” i “Vesela avlija”, koje su posuđene iz fundusa osječkog Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića dok je iz fundusa više zbirki Muzeja Slavonije izložen širok izbor osobnih predmeta, plakata, nagrada, ploča, knjiga, umjetnina, fotografija, dokumentacije i notnih zapisa koje je Muzej Slavonije 2011. godine, kao cjelinu radne sobe Branka Mihaljevića, u ime cijele obitelji Mihaljević darovala njegova udovica gospođa Miroslava Mihaljević. Darovani predmeti raspoređeni su u više muzejskih zbirki unutar Povijesnog, Numizmatičkog i Tehničkog odjela, te Odjela umjetničkog obrta i Knjižnice Muzeja Slavonije.

Foto: Instagram (screenshot) & Dječje kazalište

Facebook Comments