29. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Radić: U OLT-u vidim prostor za koncertnu dvoranu, kazališnu scenu… i – olimpijski bazen!

2 min read
- OLT je mjesto s kojeg želim krenuti u mijenjanje Osijeka na bolje - kazao je uvodno još na predstavljanju kandidature Ivan Radić

Jedan preplitak, jedan prekratak, jedan dva puta godišnje na remontu, jedan dvije godine zatvoren… Tako je nekako minulih godina izgledala i izgleda priča s osječkim olimpijskim bazenima, onim na Kopiki, odnosno na Gradskim bazenima. Još će povijest zabilježiti da je pok. Scarpa, nekadašnji predsjednik VK Vodovod, ogradivši daskama i bačvama vaterpolo igralište u Zimskoj luci, napravio do sada najbolji. Ili je Garnizonsko kupalište bilo ‘vrh’!? Kako god, stvari se najzad mijenjaju…

Europska unija će ‘utočiti’ 2.360.875,00 kuna, odnosno 85%, a od ukupne vrijednosti od 2.777.500,00 kuna. ‘Lova’ je namijenjena pripremnoj dokumentaciji strateškog projekta revitalizacije ‘brownfield’ područja OLT Osijek. Ta ‘papirologija’ mora biti gotova za 24 mjeseca, iza čega stiži bageri. S tim da je početak priče 1. svibnja ’20 godine, sukladno čemu će se stvari, zapravo, odvijati značajno brže, do 1.5.’22. A ono što je za Osječanina najzanimljiviji element, jest zatvoreni bazen, najzad adekvatnih dimenzija za sportske i rekreativne sadržaje. Projekt ide od Vlade, s nositeljem utjelovljenim u Županiji, ali će na kraju izvjesni dio operativno ponijeti i Grad. I zato je o tome ponajviše govorio HDZ-ov gradonačelnički kandidat Ivan Radić, a na predstavljanju svoje kandidature, s namjerom iznijeti projekt kao ‘svoje dijete’.

– OLT je mjesto s kojeg želim krenuti u mijenjanje Osijeka na bolje – kazao je uvodno još na predstavljanju kandidature Ivan Radić, dodajući… – Vidim 6 hektara, vidim predivnu arhitekturu, vidim prostor za koncertnu dvoranu, kazališnu scenu i – olimpijski bazen!- poručio je s govornice Radić.

Dosadni elementi ove priče kažu – Pripremna dokumentacija strateškog projekta revitalizacije ‘brownfield’ područja OLT Osijek, razumije se, obuhvaća izradu pripremne dokumentacije za studijsko tehničku dokumentaciju revitalizacije ‘brownfield’ područja. Strateški projekt revitalizacije ‘brownfield’ lokacije OLT Osijek je područje napuštenog i neiskorištenog industrijskog kompleksa, zemljišta, objekata infrastrukture, poslovne građevine iz različitih građevnih razdoblja do polovine 20. stoljeća a ukupno 59.046 m² površine. Na predmetnoj nekretnini planiraju se novi sadržaji javne, gospodarske, znanstvene i društvene namjene u svrhe revalorizacije ovog vrijednog područja i novog urbanog kompleksa u svrhu razvoja novih sektora pametne specijalizacije gospodarstva i turizma te obrazovne infrastrukture.

Ali, ono što nas treba zanimati je sljedeće… Program će se provoditi u više faza projektiranja i izgradnje, a prva etapa će obuhvatiti – gospodarski sadržaj koji čine poduzetnički inkubator i akcelerator (STEM tehnologije), inkubator za kulturne i kreativne industrije, obrazovno-sportski sadržaj koji čine sportski talent akcelerator iiiii – bazen, 50×25 metara. Razumije se, tu su još kulturno-obrazovni sadržaj koji čine kazalište male scene i muzej i galerija za potrebe obrazovnih institucija.

U drugoj etapi realizacije projekta stiže poticajna stanogradnja za 1.600 stanovnika odnosno 380 stanova.

Foto: Youtube (screenshot)

Facebook Comments