Čet. lip 24th, 2021

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

‘Epska bitka’ mozga i ****!? Mozak i testisi imaju najveći broj zajedničkih proteina!?

2 min read
...,dok mozak ima puno kompleksnije uloge, kontrole tijela, slanja i primanja signala, da se ne spominje razmišljanje, osjećanje..., testisi imaju dvije funkcije, produkcijsku i hormonalnu, proizvodnju spermija i hormona.

Muškarci više misle onom ‘donjom glavom’ – kao pošalica je upravo dobila novo značenje, a nakon istraživanja koje je pokazalo neke sličnosti u građi testisa i muškog mozga, piše portal Science Alert. Naime, imaju najveći broj zajedničkih proteina, a uspoređujući druge dijelove ljudskog tijela, zaključila je biomedicinska znanstvenica Barbara Matos, s portugalskog Sveučilišta Aveiro, o čemu su pisale i tamošnje novine.

Pa ipak, dok mozak ima puno kompleksnije uloge, kontrole tijela, slanja i primanja signala, da se ne spominje razmišljanje, osjećanje…, testisi imaju dvije funkcije, produkcijsku i hormonalnu, proizvodnju spermija i hormona.

Nekada se, na osnovu ranijih studija, povezivala disfunkcija s moždanim poremećajem, kao i veza između kvalitete sjemena i inteligencije, ali iako to samo po sebi ne znači puno, portugalski znanstvenici su pronašli obješnjenje da to možda i ‘drži vodu’. Uspoređujući proteine 33 tipova tkiva, što je uključilo srce, crijeva, maternicu… otkrili su da mozak i testisi imaju 13.342 zajednička proteina. Radi o proteinima uključenim u razvoj tkiva i komunikaciju stanica. Mozak i testisi ‘trebaju energiju’ za zahtjevne procese, razmišljanje i proizvodnju spermija, a onda imaju i specijalizirane stanice za podršku neuronima u mozgu i spolnim stanicama u testisima.

A da se žene ne bi odveć ‘naslađivale’ činjenicom da muški imaju ‘isto’ gore i dolje, ovo otkriće, piše portal nadalje, znači kako i one imaju istu građu svoga mozga.

Foto: Pixabay (ilustracija)

Facebook Comments