23. srpnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

FOTO: ‘Avion zvan čežnja’! Osijek ‘udario’ na komarce i kod Kopike!

4 min read
A kad se 'praši' Sarvaš, mora se negdje avion i okrenuti, pa je malo dobila i Kopika, da nam je lakše kupati se na Dravi, ali svakako će i manji broj komaraca prijeći do Osijeka. Jer, sada su 'desetkovani'. A lkaše će se 'disati' i na Promenadi!

Naša kolumnistica Ines Novak taman je bila na Kopiki, a u trenutku kada je avion s ‘dragocjenom tekućinom’ za likvidaciju komaraca proletio i iznad kupališta. Osijek je, naime, danas ‘udario’ snažno na komarce u zelenom pojasu oko Sarvaša, a i iz zraka, dočim i s tla, oko Sarvaša, Podravlja, Tvrđavice…

Kako je iz Grada poručeno, novi gradonačelnik Ivan Radić. nije želio najezdu i sukladno preporuci Zavoda odmah je digao avion, a kako ne bi ‘jecali’ u sljedećim danima koji dolaze, jer građani su počeli itekako prijavljivati ubode i povećan broj komaraca u Osijeku. Tako je, drugog dana mandata, Radić digao avion iznad ruba Osijeka.

A kad se ‘praši’ Sarvaš, mora se negdje avion i okrenuti, pa je malo dobila i Kopika, da nam je lakše kupati se na Dravi, ali svakako će i manji broj komaraca prijeći do Osijeka. Jer, sada su ‘desetkovani’. A lkaše će se ‘disati’ i na Promenadi!

Foto: Ines Novak

Sukladno dosadašnjim najavama osječki gradonačelnik Ivan Radić odmah je krenuo rješavati pitanje komaraca. Kako ne bi čekali njihovu najezdu, već danas, 5. lipnja 2021. godine, imat ćemo prvo ovogodišnje aviotretiranje. Temeljem preporuka Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, Grad Osijek će provesti prve velike adulticidne tretmane odraslih komaraca sa zemlje i iz zraka na sjevernom zelenom pojasu i sjeverno-istočnom dijelu grada – najavio je priopćenjem Grad Osijek.

Avionski tretman će se provesti na području od Sarvaša do Podravlja na površini 1300ha, te istovremeno sa zemlje na površini 2535ha koje obuhvaća Sarvaš, Nemetin, Vinogradsku ulicu, Podravlje, Tvrđavicu, Tvrđu, Donji grad i Jug2, te ručni tretman sa zemlje na površini 13ha na teže pristupačnom terenu uz Vinogradsku ulicu.

Cijena današnjih tretmana je ukupno 446.715,75 kn

Dosad je na području grada Osijeka, na površini od 305 hektra, provedeno 14 larvicidnih tretmana suzbijanja ličinki i jedan tretman suzbijanja odraslih komaraca na površini 270 ha.

Podsjećamo kako urbanom karakteru komaraca za razmnožavanje pogoduju vodene površine unutar dvorišta i u blizini stambenih objekata te molimo sugrađane za suradnju u okviru koje bi trebali:

 • redovito uklanjati otpad i nepotrebne predmete u kojima se nakuplja voda (stare auto-gume, limenke, kante, lonce, bačve i druge posude),
 • prekriti, okrenuti naopako, spremiti u zatvoren prostor ili na neki drugi način spriječiti nakupljanje vode u posudama koje se ne koriste,
 • vaze za cvijeće ispuniti vlažnim pijeskom kako se u njima ne bi nakupljala voda,
 • spremnike za vodu zaštititi poklopcima, gustim mrežama ili folijama,
 • očistiti začepljene krovne i podne žljebove i sifone kako se u njima ne bi nakupljala voda,
 • jednom tjedno mijenjati vodu u posudama na otvorenom oko kuće (tanjuri ispod posuda za cvijeće, pojila za životinje, posude za zalijevanje i druge posude),
 • održavati urednima zelene površine s korovima i visokom travom,
 • spriječiti dugotrajno zadržavanje vode na gradilištima,
 • održavati ispravnim sustave za odvodnju, drenažu i prikupljanje otpadnih voda,
 • gustim mrežama zatvoriti oduške septičkih jama,
 • postaviti najlonske folije (tende, cerade) na način koji onemogućava zadržavanje vode na njima,
 • u vulkanizerskim radionicama i skladištima guma na otvorenom treba, ako je moguće, držati gume u zatvorenom prostoru, natkriti gume koje su na otvorenom, prazniti vodu iz guma, složiti gume u oblik piramide i zaštiti ih nepropusnom folijom.

Ove godine je, sukladno Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, u Proračunu Grada Osijeka osigurano 3,1 milijuna kuna za tretmane suzbijanja komaraca. Na prijedlog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, Gradonačelnik Grada Osijeka 25. siječnja 2021. donio je Godišnji program mjera za zaštitu pučanstva od zaraznih bolesti na području Grada Osijeka za 2021. i Provedbeni plan dezinsekcije i deratizacije kao posebne mjere na području Grada Osijeka za 2021.  

Na temelju otvorenog postupka javne nabave, za usluge larvicidnih i adulticidnih tretmana, i sa zemlje i iz zraka, Grad Osijek sklopio je ugovore na dvije godine s najpovoljnijim ponuđačima: Vetam d.o.o. te sa Zajednicom ponuditelja Vetam d.o.o., Asanator d.o.o., Cosmosol d.o.o., Sanitacija Osijek d.d.

Nastavni zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, kao stručna služba i ugovorni partner Grada Osijeka, upravlja sustavom kontrole komaraca u gradu Osijeku i cijeloj Osječko-baranjskoj županiji – od provođenja monitoringa i prebrojavanja komaraca na terenu do njihovog praćenja i izdavanja preporuka za tretmane u cijeloj županiji, ali i praćenja izvođača prilikom provedbe tretmana, te kontrole i utvrđivanja učinkovitosti tretmana.

Pravovremeno izdavanje i provođenje preporuka unutar svih jedinica lokalne samouprave učinkovito će svesti problem komaraca na minimalnu razinu. Jedino zajednička suradnja protiv komaraca, inzistiranje na biološkim larvicidnim tretmanima, financiranje iz više izvora i svih proračuna općina i gradova – može osigurati sinergijski učinak i zadovoljavajući rezultat, te očuvanje zelene županije – zaključuje se u priopćenju Grada.

Facebook Comments