29. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Grad Osijek javlja: Gradonačelnik donio odluku nastavka tretiranja komaraca…

3 min read
Nakon sjevernog i sjeveroistočnog dijela Grada Osijeka, "zaprašivanje" će se provesti u ponedjeljak, 7. lipnja 2021. godine, na području zapadnog dijela grada od Tvrđe, Vijenca I. Meštrovića do Josipovca i Višnjevca, uključujući sjeverni zeleni pojas na desnoj i lijevoj obali Drave, područje Halaševa, kao i Retfale, Gornjeg grada, Industrijske četvrti, te Tenje i Klise na ukupnoj površini od 2.690 hektara.
magla ulica

U cilju što uspješnijeg preveniranja najezde komaraca, gradonačelnik Ivan Radić donio je odluku da se nastavi s tretiranjem odraslih komaraca sa zemlje. Nakon sjevernog i sjeveroistočnog dijela Grada Osijeka, “zaprašivanje” će se provesti u ponedjeljak, 7. lipnja 2021. godine, na području zapadnog dijela grada od Tvrđe, Vijenca I. Meštrovića do Josipovca i Višnjevca, uključujući sjeverni zeleni pojas na desnoj i lijevoj obali Drave, područje Halaševa, kao i Retfale, Gornjeg grada, Industrijske četvrti, te Tenje i Klise na ukupnoj površini od 2.690 hektara. Uzimajući u obzir subotnje djelovanje, s ovim novim adulticidnim tretmanom će se u kratkom vremenu pokriti gotovo cijeli Grad. Sve aktivnosti se odvijaju u skladu s preporukama Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije – priopćenjem javlja Grad Osijek i dodaje…

Cijena najavljenih tretmana je ukupno 275.725,00 kn

Dosad je na području grada Osijeka, na površini od 305 hektra, provedeno 14 larvicidnih tretmana suzbijanja ličinki, jedan avionski tretman suzbijanja odraslih komaraca na površini 1300 hektara za sprečavanje ulaska tek izletjelih komaraca iz Kopačkog rita, te 2.805 hektara adulticidnih tretmana sa zemlje u istočnom dijelu grada.

Podsjećamo kako urbanom karakteru komaraca za razmnožavanje pogoduju vodene površine unutar dvorišta i u blizini stambenih objekata te molimo sugrađane za suradnju u okviru koje bi trebali:

  • redovito uklanjati otpad i nepotrebne predmete u kojima se nakuplja voda (stare auto-gume, limenke, kante, lonce, bačve i druge posude),
  • prekriti, okrenuti naopako, spremiti u zatvoren prostor ili na neki drugi način spriječiti nakupljanje vode u posudama koje se ne koriste,
  • vaze za cvijeće ispuniti vlažnim pijeskom kako se u njima ne bi nakupljala voda,
  • spremnike za vodu zaštititi poklopcima, gustim mrežama ili folijama,
  • očistiti začepljene krovne i podne žljebove i sifone kako se u njima ne bi nakupljala voda,
  • jednom tjedno mijenjati vodu u posudama na otvorenom oko kuće (tanjuri ispod posuda za cvijeće, pojila za životinje, posude za zalijevanje i druge posude),
  • održavati urednima zelene površine s korovima i visokom travom,
  • spriječiti dugotrajno zadržavanje vode na gradilištima,
  • održavati ispravnim sustave za odvodnju, drenažu i prikupljanje otpadnih voda,
  • gustim mrežama zatvoriti oduške septičkih jama,
  • postaviti najlonske folije (tende, cerade) na način koji onemogućava zadržavanje vode na njima,
  • u vulkanizerskim radionicama i skladištima guma na otvorenom treba, ako je moguće, držati gume u zatvorenom prostoru, natkriti gume koje su na otvorenom, prazniti vodu iz guma, složiti gume u oblik piramide i zaštiti ih nepropusnom folijom.

Ove godine je, sukladno Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, u Proračunu Grada Osijekaosigurano 3,1 milijuna kuna za tretmane suzbijanja komaraca. Na prijedlog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, Gradonačelnik Grada Osijeka 25. siječnja 2021. donio je Godišnji program mjera za zaštitu pučanstva od zaraznih bolesti na području Grada Osijeka za 2021. i Provedbeni plan dezinsekcije i deratizacije kao posebne mjere na području Grada Osijeka za 2021. 

Na temelju otvorenog postupka javne nabave, za usluge larvicidnih i adulticidnih tretmana, i sa zemlje i iz zraka,Grad Osijeksklopio je ugovore na dvije godine s najpovoljnijim ponuđačima: Vetam d.o.o. te sa Zajednicom ponuditelja Vetam d.o.o., Asanator d.o.o., Cosmosol d.o.o., Sanitacija Osijek d.d.

Nastavni zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, kao stručna služba i ugovorni partner Grada Osijeka, upravlja sustavom kontrole komaraca u gradu Osijeku i cijeloj Osječko-baranjskoj županiji – od provođenja monitoringa i prebrojavanja komaraca na terenu do njihovog praćenja i izdavanja preporuka za tretmane u cijeloj županiji, ali i praćenja izvođača prilikom provedbe tretmana, te kontrole i utvrđivanja učinkovitosti tretmana. Pravovremeno izdavanje i provođenje preporuka unutar svih jedinica lokalne samouprave učinkovito će svesti problem komaraca na minimalnu razinu. Jedino zajednička suradnja protiv komaraca, inzistiranje na biološkim larvicidnim tretmanima, financiranje iz više izvora i svih proračuna općina i gradova – može osigurati sinergijski učinak i zadovoljavajući rezultat, te očuvanje zelene županije – zaključuje se u priopćenju.

Foto: Pixabay (ilustracija)

Facebook Comments