29. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Zoran Šprajc: Iskreno, mislim da je i Osijek veći grad od Zagreba i Splita

2 min read
Brojni su Osječani pozitivno komentarima 'ocarinili' njegov napisani sadržaj, dodajući, parafrazirano, kako je Osijek uvijek bio multikulturalno središte, spremno prihvaćati različitosti, gradski i ubrano.

RTL-ova voditeljska i novinarska legenda Zoran Šprajc, čovjek čija se štiva iz Direkta viralno prenose društvenim mrežama, na Instagramu je hvalio duh grada Rijeke, a ‘na račun’ Zagreba i Splita, da bi u istoj rečenici na kraju spomenuo i Osijek. A Vaš autor već je čuo takve zaključke od pojedinih Zagrepčana, koji su skloni bili reći kako je Osijek, unatoč percepciji provincije, iz perspektive metropole, zapravo istinski grad duhom i svim za to traženim elementima.

– Mnogi su mi zamjerili kad’ sam se u izbornoj emisiji osvrnuo na desetljećima nepromjenjivu riječku vlast i na ono što (ni)je u Rijeci u tom razdoblju napravljeno. Između ostalog i na autobusni kolodvor, koji izgleda kao da ste se iskrcali u nekoj velikoj palanci. Ali vlast i grad i građevine nigdje pa ni u Rijeci nisu isto, duh grada i danas je ovdje veći nego što je u Zagrebu ili Splitu možda ikad bio. Dobar dio mladosti proživio sam baš u Rijeci pa mi je teško reći koja je najveća hrvatska palanka, ali Rijeka je sigurno najveći hrvatski grad, iskreno mislim da je i Osijek veći grad od Zagreba i Splita – napisao je Šprajc na Instagramu, što je unutar jednog dana rezultiralo s više od 6.000 ‘lajkova’ i oko 150 komentara.

Brojni su Osječani pozitivno komentarima ‘ocarinili’ njegov napisani sadržaj, dodajući, parafrazirano, kako je Osijek uvijek bio multikulturalno središte, spremno prihvaćati različitosti, gradski i ubrano.

Tome još samo možemo i mi dodati kvantitativnu ‘crticu’ iz povijesti, a koja kaže kako je Osijek 1880. godine imao više od 25.000 stanovnika, do 1900. više od 33.000, a da je Zagreb u to vrijeme, 1880. godine bio na 67.000, 1900. na 111.000. Napokon, prvi smo imali i tramvaj. I to su, kako rekosmo kvantitativne ‘crtice’, koje govore o tome kako smo se, ovdje na istoku, razvijali paralelno, bili ‘trećinom Zagreba’. A ako govorimo o položaju, utjecajima, još daljoj povijesti, Osijek je uistinu bio gradska veličina, od koje je svakako duh ostao do danas…

Split smo ‘šišali’ itekako. Split je 1880. godine bio na 16.883 stanovnika, 1900. na 21.925.

Foto: Instagra, (screenshot)

Facebook Comments