21. veljače 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Iako je akcija najavljena, čak 5,37% kontroliranih vozača ipak bilo pijano!

2 min read
U 24 sata ukupno je kontrolirano 5.709 vozila, pri čemu je zabilježeno 307 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola te 10 pod utjecajem droga.

Dana 19. lipnja od 7 sati pa do 7 sati 20. lipnja 2021. godine na području Republike Hrvatske proveden je ROADPOL-ov 24-satni nadzor alkohola i droga u cestovnom prometu. Sve policijske uprave u nadzor su uključile maksimalan broj policijskih službenika te tehniku i opremu za utvrđivanje alkoholiziranosti i vožnje pod utjecajem nezakonitih droga i opojnih sredstava.

U 24 sata ukupno je kontrolirano 5.709 vozila, pri čemu je zabilježeno 307 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola te 10 pod utjecajem droga. Kada je riječ o alkoholu, to je čak 5,37% pijanih kontroliranih vozača. Uh!

Rekorder po alkoholiziranosti bio je 39 godišnji vozač bicikla na području PU koprivničko-križevačke, kojem je izmjereno 4,11 g/kg alkohola u organizmu.

Rekorder iz Policijske uprave požeško-slavonske imao je 2,17 g/kg alkohola u organizmu te je skrivio prometnu nesreću s materijalnom štetom.

Nadzor se provodio na lokacijama koje su građani prijavili preko internetskih stranica svojih policijskih uprava. Osim lokacija koje su prijavili građani, policija je temeljem statističko-analitičkih pokazatelja i vlastite prosudbe, popis mjesta za provođenje nadzora dodatno povećala.

Ova ROADPOL-ova akcija održana je po prvi puta, u njoj su sudjelovale države članice, a zbirni rezultati bit će objavljeni naknadno na internetskoj stranici ROADPOL-a.

Osim represivnog, akcija 24-satnog nadzora svojim medijskim najavama i praćenjem te objavom rezultata, ima za cilj potaknuti sve sudionike u prometu na poštivanje prometnih propisa te ukazati na činjenicu da je vožnja pod utjecajem alkohola ili droga, rizično ponašanje, koje može dovesti do prometne nesreće s teškim posljedicama – zaključuje se u priopćenju MUP-a.

Foto: Pixabay (ilustracija)

Facebook Comments