Pon. kol 2nd, 2021

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Ovo je Hampden Park! A ovo su Osječani! Prekodravac: Bili smo na sve tri utakmice!

4 min read
...iz Osijeka su se ipak, među procijenjenih 100 naših ljudi, našla i najmanje dva Osječanina! Bili su to Predrag Prekodravac i njegov sin Marin.

Zaustavi ih ako možeš! Iz Velike Britanije tražili su osim testiranja i izolaciju, praktički nemoguće uvjete dolaska na utakmicu, osim ako niste voljni dati nekoliko dana ‘vegetiranja’ po hotelu ili stanu prije nego stignete na stadion. U to ime, susrete Hrvatske u skupini D na Euru 2020. u Londonu i Glasgowu, u Engleskoj i Škotskoj, pratio je tek manji broj naših ljudi, većinom s otočkom adresom. Ali… Ali, među njima su bila i najmanje dva čovjeka iz Osijeka!

Hrvatska nije bila bez podrške navijača s tribina Wembleya i Hampdena! A nije bila ni bez podrške Osječana! Iako su epidemiološke restriktivne mjere, izolacije i testiranja, onemogućile brojne ‘karavane’ iz domovine prema Otoku, kao i činjenica da na stadionu nije smjelo biti više od silno reduciranog broja navijača, iz Osijeka su se ipak, među procijenjenih 100 naših ljudi, našla i najmanje dva Osječanina! Bili su to Predrag Prekodravac i njegov sin Marin. Usput, Marin je igrač NK Osijek, reprezentativac U16!

Supruga i mama ove dvojice radi u Londonu. Ponešto je to olakšalo odlazak dvojca na Otok. Reklo bi se, imali su priliku i objeručke je zgrabili, svjedočili trima utakmicama, od kojih i onoj sinoćnjoj, slatkoj pobjedi za plasman u osminu završnice Eura 2020.

– Pitali smo se sin i ja poslije Engleske i Češke što je to nama trebalo, a onda je došla sinoćnja utakmica i sve to popravila. Bilo je sinoć prekrasno biti u Škotskoj, biti na tom stadionu i osjetiti radost trijumfa, plasmana, golova – počeo je Prekodravac telefonski za OsijekExpress.com iz Velike Britanije, a onda nam krenuo pojasniti kako se otisnuo za Englesku i Škotsku i kolika su odricanja bila za njega i sina, i finacijski i organizacijski…

– Pravila su ista z sve koji dolaze u UK. Formulari, testovi… Međutim, koliko god se to činilo komplicirano, zapravo i nije, jer sve je pojašnjeno, za sve postoji niz obavijesti, odgovori na pitanja, forumi… Tko nema straha upustiti se u takvu proceduru, nema ni problem – krenuo je nadalje Prekodravac, otkrivajući gdje je nalazila njihova ‘pomoć’…

– Mi nismo imali potrebu plaćanja smještaja. To je značajno olakšalo cijeli taj put. Klapa, s kojom inače idemo na sve utakmice, je morala odustati. Mi smo uvijek prvo rješavali avionske karte, potom planirali smještaj, a jedino ulaznice rješavali ‘na lutriju’. Nekada nas i sreća mora poslužiti. A ovo je bilo nešto drugo – kazao je Prekodravac.

Naime, kada testovi poskupe stvar, smještaj je tada preskup. Predrag i sin bili su kod majke i to je umnogome pomoglo. Tada su mogli platiti testiranje i biti u posjeti obitelji. Da je drugačije, troškove možda ne bi ni htjeli prihvatiti, a boraviti u hotelu 14 dana bilo bi suludo.

– Nama su testovi došli na vrijeme, odnosno rezultati. Izabrali smo opciju ukupnog testiranja od oko 260 funti. Ondje postoji nekoliko dobavljača testova i kada uzmete najjeftinijeg, onda testovi ne dođu na vrijeme. Mislim, za sve valja pratiti troškove, planirati… i to je ključ putem kojeg smo mi ostvarili ovaj put. Primjerice vlak Vas jedan dan do Glasgowa stoji 26 funti, sljedećeg je već 250. Jer, postoji 5 operatera, pregled broja slobodnih mjesta ‘online’ u realnom vremenu i cijene se mijenjaju. Morate biti ‘up to date’ i brzi. Sve se kupuje ‘online’. Ondje ne idete na kolodvor kupiti kartu. To nitko ne radi. A pazite još ovo, nas je avion do Londona koštao 68 kuna… Skuplja nam je bila vinjeta do tamo ili vlak po UK-u. Znači, sve se planira i onda putujete gdje god želite – nizao je Predrag, otkrivajući kako će uskoro za Osijek, a kako u nastavak natjecanja ide i klapa, bude li se moglo to financijski iznijeti.

– Moram sada vidjeti koliko još imam godišnjeg. Nemamo ulaznice, nemamo ništa, ali klapa je dobila zadatak da krene s planiranjem. Ukoliko idemo u Copenhagen, veze do tamo nisu zgodne ni jeftine, sve je s presjedanjem. Moramo to dobro analizirati – govori nam naš sugovornik, a ususret osmini završnice i utakmici na kojoj će moći biti puno više hrvatskih navijača no što je to bio slučaj u Velikoj Britaniji.

Naime, u Engleskoj i Škotskoj, prema procjenama naših novinara, bilo je po 100-tinjak navijača. I nije to bio ‘Duje iz Solina’, nego ‘Duje iz Londona’…

– Bilo je više, no… Pričao sam s brojnima. Sve su to naši ljudi na privremenom radu ondje. I došli su na utakmicu. Ali, nije to ta atmosfera bila, ne s tako praznim stadionima i bez naših. Tek sa Škotskom smo osjetili duh nogometa – kazao je na kraju Predrag Prekodravac, dodajući kako se sa škotskim navijačima korektno podružio nakon utakmice, kako su ponosi Škoti uvijek razumni, druželjubivi i kako su mu čestitali na plasmanu dalje.

Foto: Facebook, Predrag Prekodravac (objava uz dozvolu autora, fotografije vidljive samo prijateljima)

Facebook Comments