Pon. kol 2nd, 2021

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Radić o komarcima: U pripremi je rebalans proračuna, nastavljamo s tretmanima!

2 min read
Gradonačelnik Osijeka Ivan Radić poručio je kako se problem komaraca može riješiti samo uz aktivniji angažman okolnih područja, no da je u aktualnim okolnostima stalnih novih ulijetanja komaraca s netretiranih površina - nužno nastaviti s tretmanima na području Osijeka.

U skladu s novim preporukama Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, Grad Osijek večeras nastavlja s tretmanima suzbijanja komaraca. Od 19 do 22 sata provest će se adulticidni tretmani sa zemlje na području Josipovca, Višnjevca, Cvjetnog naselja, Briješća, Brijesta i Sarvaša na ukupnoj površini od 1195 hektara. Cijena navedenih tretmana iznosi 122.487,50 kuna – javlja priopćenjem Grad Osijek.

Gradonačelnik Osijeka Ivan Radić poručio je kako se problem komaraca može riješiti samo uz aktivniji angažman okolnih područja, no da je u aktualnim okolnostima stalnih novih ulijetanja komaraca s netretiranih površina – nužno nastaviti s tretmanima na području Osijeka.

– Proveli smo sve preporuke Zavoda, s današnjima ukupno 44, no problem nam stvaraju okolna područja u kojima je izdano preko 50 preporuka, ali ih većina nije realizirana. Larvicidnih tretmana tamo gotovo da i nije bilo. Zato su naši tretmani sada samo vatrogasne mjere. One jesu učinkovite, ali nažalost kratkotrajne, iz okolice nam stalno ulijeću nove jedinke – kazao je gradonačelnik Radić, te naveo primjer Bijeloga brda i Đavolje grede gdje je u klopkama bilo izmjereno i po 40 tisuća komaraca.

– Komarci migriraju pa za 24 sata u dijelovima Osijeka koji graniče s netretiranim područjima bude uhvaćeno i po više od pet tisuća. Jedina opcija su nam stalni novi tretmani. Kontinuirano mjerimo i ponavljamo svaki tretman koji ne postigne željeni učinak, i to sredstvima izvođača, a ne Grada. Činimo sve što možemo, sa svim raspoloživim sredstvima. Provodimo tretmane i sa zemlje i ručno i iz zraka i nastavit ćemo ih provoditi, jer da to ne činimo situacija u cijelom Osijeku bila bi nepodnošljiva – dodao je gradonačelnik uz najavu skorašnjeg rebalansa proračuna.

– Ovaj problem i pristup rješenju sam naslijedio. Svojim sugrađanima poručujem da ih razumijem i da im zahvaljujem na strpljenju. U pripremi je rebalans proračuna i osigurat ćemo koliko god bude potrebno sredstava za rješenje ovoga problema. Sada nam je cilj, u okolnostima stalnih novih ulijetanja, svesti brojnost komaraca na minimalnu razinu. Za sljedeću godinu već pripremamo učinkovitiju strategiju, jer se problem komaraca više ne smije ponavljati – zaključio je Radić, zaključuje se u priopćenju Grada Osijeka.

Foto: OBŽ 8screenshot) & Pixabay (ilustracija)

Facebook Comments