Pon. kol 2nd, 2021

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Grad nabavlja plutajuću zaštitnu ogradu za Kopiku, Želju i Pampas! 800 metara!

2 min read
A zašto je ovo važno? Zbog naše siigurnosti! Zbog novih pravila Lučke kapetanije, a koja zabranjuje udaljavanje od obale na kupalištima više od 20 metara, kao i pristajanje čamaca na kupališta...

Grad Osijek je na svojim službenim mrežnim stranicama ‘oglasio’ Poziv za dostavu ponuda, a za nabavu plutajuće zaštitne ograde na Rijeci Dravi za tri kupališta, odnosno Copacabanu, Pampas i za kupalište kod željezničkog mosta. Ukupno će to biti 800 metara ograde. Ponude moraju stići, stoji u pozivu, do 19. srpnja, a 7 dana nakon izdavanja narudžbenice Grada, tko god da dobije posao, mora postaviti ogradu.

Iz troškovnika je razvidno kako će jedna ograda biti od 400 metara (Kopika, zacijelo), a dvije po 200 metara. Plovci će biti bijele boje, stoji u predloženoj tablici troškovnika.

A zašto je ovo važno? Zbog naše siigurnosti! Zbog novih pravila Lučke kapetanije, a koja zabranjuje udaljavanje od obale na kupalištima više od 20 metara, kao i pristajanje čamaca na kupališta…

Lučka kapetanija u Osijeku odredila je posebne uvjete plovidbe, ali i kupanja na rijeci Dravi za trajanja kupališne sezone, odnosno do konca kolovoza. Pojačane kontrole voditelja čamaca, skutera, glisera, kao i kupača, počelo je već posljednjeg vikenda. Područje obuhvaćeno posebnim uvjetima je od spusta kod Riječne ratne flotile do cestovnog mosta kod Višnjevca, odnosno ‘u brojkama’ od rkm 16+000 do rkm 25+000.

– Skuteri, gliseri i sva druga brza plovila smiju se kretati na ovom području samo sredinom plovnog puta ploveći minimalnom sigurnom brzinom, uz obavezu propuštanja i izbjegavanja drugih plovila na način da druga plovila ne moraju mijenjati kurs i brzinu plovidbe. Sva plovila pri plovidbi moraju u svakom trenutku biti udaljeni minimalno 30 metara od obale i usidrenih plovila, a minimalno 40 metara od navedenih kupališta”, stoji u dokumentu koji potpisuje v.d. lučkog kapetana Dragan Mijić.

Dio zabrana tiče se i kupača, plivača na Dravi. Ne smiju se udaljiti više od 20 metara od obale kupališta, odnosno ne više od 10 metara na svim ostalim dijelovima rijeke. Ne smiju plivači prilaziti plovnom putu. Što će reći kako preplivavanje Drave ne dolazi u obzir.

Na spomenutoj dionici sada je zabranjeno skijanje na vodi i obavljanje sličnih aktivnosti, uključujući i bespotrebne manevre okreta i naglih skretanja plovila, napose skutera i glisera. Posebne zabrane tiču se blizine kupališta, odnosno Kopike, Želje, Podravlja, kod Neptuna i na Pampasu, a gdje je plovidba svih motornih čamaca, skutera, glisera i sportskih čamaca zabranjena, a zabranjeno je i pravljenje valova osim kad je ono neophodno. Zabranjeno je pristajanje uz obalu na području kupališta. Osim službama. Svi ostali tu smiju prići samo na 30 metara.

Foto: OsijekExpress.com (arhiva, ilustracija) & Pixabay (ilustracija)

Facebook Comments