29. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Ponovno: Mjera samoizolacije se produljuje s dosadašnjih 10 na 14 dana!

1 min read
Takva je odluka donijeta uzimajući u obzir sve veću zastupljenost delta varijante u Hrvatskoj i u cijeloj Europi te blagi porast incidencije u Hrvatskoj.

Zbog sve veće zastupljenosti delta varijante koronavirusa u Hrvatskoj i Europi, Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je u četvrtak nove preporuke o postupanju prema kojima se mjera samoizolacije za bliske kontakte oboljelih produljuje na 14 dana.

Kako se ističe u priopćenju objavljenom na mrežnim stranicama epidemiološke službe HZJZ-a, zdravstveni nadzor u karanteni/samoizolaciji bliskih kontakata produljuje se s dosadašnjih 10 na 14 dana od zadnjeg bliskog kontakta sa zaraženom osobom.

Takva je odluka donijeta uzimajući u obzir sve veću zastupljenost delta varijante u Hrvatskoj i u cijeloj Europi te blagi porast incidencije u Hrvatskoj.

Nadalje, uzimajući u obzir novije podatke o pretpostavljenom trajanju imuniteta nakon preboljenja i nakon cijepljenja te oskudne podatke iz praćenja trajnosti zaštite kod osoba koje su preboljele i učinkovitosti cjepiva kod osoba koje su cijepljene, nove su preporuke HZJZ-a da se izuzeće od karantene i potrebe za PCR testiranjem kod asimptomatskih cijepljenih osoba primjenjuje tek 14 dana nakon završetka cijepljenja a ne, kao do sad, odmah nakon završetka cijepljenja.

Također, izuzeće od karantene i potrebe za PCR testiranjem asimptomatskih osoba produljuje se na devet mjeseci od dovršetka cijepljenja ili od početka bolesti, a isto se kod asimptomatskih osoba koje su preboljele i primile jednu dozu cjepiva primjenjuje i na osobe koje su cjepivo primile unutar osam mjeseci od početka bolesti te vrijedi devet mjeseci od primitka cjepiva.

(Hina)

Foto: Pixabay (ilustracija)

Facebook Comments