28. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Iz Kopačkog rita javljaju: Izdvojeni mužjaci se pripremaju za riku krajem kolovoza!

2 min read
Za vrijeme sezone parenja jeleni značajno izgube na težini, a što može biti i pogubno ako su zime poslije jake, a hrane malo. ‘Izgube glavu’ zbog ‘ljubavi’. Što se jelena i vode tiče, oni su izvrsni plivači.

Prije nepuna dva dana objavili smo fotografije izdvojenih mužjaka jelena nedaleko Zlatne Grede, skrivene od očiju javnosti, a kako zajedno borave u vodi, hlade se na ovim vrućinama i ‘bježe’ od uboda komaraca i obada. Fotografije nam je ustupila Ivana Beljak, ‘uhvativši’ trenutak u mjestu Sokolovac, malenom naselju sa 14 rezidenata, između pustara, na potezu od Kozjaka prema Mirkovcu, a gdje se jelene teško može naći. Pretpostavili smo tog trenutka da im je i bolje da odmaraju, jer uskoro će početi sezona rike, sezona parenja, a kada jeleni ‘luduju od ljubavi’ i fizičkih obračuna, a gdje im ovo predstavlja sjajan trenutak pripreme i ‘punjenja baterija’. Štoviše, kontaktirali smo JUPP Kopački rit, zanimajući se za aktivnosti jelena u ljeto i njihov boravak u vodi.

– Park prirode Kopački rit nadaleko je poznat i kao stanište Običnog, Beljskog jelena. Jeleni se obično, u ovo ljetno doba,  drže u manjim ili većim krdima. Predvodnica krda je uvijek glavna košuta, a čine ju druge ženke i mlade jedinke. A mužjaci se izdvajaju u zasebne manje skupine – potvrdio je Vlatko Rožac i JUPP Kopački rit kako nije nesvakidašnji prizor da se mužjaci izdvajaju u ovo doba godine.

Štoviše, u ovom trenutku ‘uzgajaju’ rogovlje.

– Trenutno traje morfološka priprema mužjaka za sezonu parenja koja počinje krajem kolovoza. To znači da im rogovlje još uvijek raste i prekriveno je bastom. Bast je koža koja prekriva rogovlje i prihranjuje ih dok ono ne dosegne punu veličinu. Nakon toga bast otpada i rogovlje je spremno za sezonu parenja. Haremi će se formirati kada sezona parenja započne – nastavio je Rožac pojašnjavati, potvrđujući i pretpostavku da je ovo ‘zadnji vlak’ za njihov odmor i hranjenje, jer kada ‘rika’ krene, malo će ili uopće neće jesti…

– Hrane se zelenom vegetacijom, ali to je dio priprema za sezonu parenja. I jeleni se vole osvježiti ulaskom u vodu, a poplavnom području Kopačkog rita  imaju puno prilika za to – zaključio je Rožac iz JUPP Kopački rit.

Za vrijeme sezone parenja jeleni značajno izgube na težini, a što može biti i pogubno ako su zime poslije jake, a hrane malo. ‘Izgube glavu’ zbog ‘ljubavi’. Što se jelena i vode tiče, oni su izvrsni plivači.

Obzirom da ih čeka ‘težak rujan’, jeleni – sretno!

Foto (naslovna): Hrvoje Domazetović (JUPP Kopački rit, ustupljeno za objavu)

Foto (ispod teksta): Facebook, Ivana Beljak (screenshot, objavljeno uz dozvolu autorice)

Facebook Comments