18. travnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Tijekom vikenda mjestimice obilna oborina koju mogu popratiti nagli porasti vodostaja

2 min read
Slavonija za sutra ima dva 'alarma', a o čemu više čitajte iz priloženog 'screenshot-a'...
kiša

Tijekom iduća 72 sata na većem području kontinentalne Hrvatske očekuju se značajnije količine oborina. Uslijed djelovanja visinske ciklone bogate vlagom mjestimice može pasti i više od 100 litara kiše po četvornom metru. Takva količina oborine može ponegdje uzrokovati bujične poplave. Najmanje se kiše očekuje u Dalmaciji gdje na otocima može ponegdje i izostati – piše u priopćenju DHMZ i nastavlja…

Slavonija za sutra ima dva ‘alarma’, a o čemu više čitajte iz priloženog ‘screenshot-a’… ‘Osječka regija’ pretpostavlja Slavoniju, svih 5 slavonskih županija.

(klikni za uvećanje fotografije, screenshot-a)

Promjena vremena započinje već danas, u petak, s mjestimičnom kišom i pljuskovima ponajprije u Slavoniji, Baranji i Srijemu, sve učestalijim prema kraju dana. U subotu će u većem dijelu zemlje biti umjereno do pretežno oblačno, povremeno s kišom, pljuskovima i grmljavinom. Kiša će ponegdje biti i obilna. Samo u Dalmaciji promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima, tek lokalno uz malo kiše ili poneki pljusak. Puhat će slab i umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar, uz pljuskove i grmljavinu lokalno pojačan. Na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana umjerena i jaka bura i sjeverac, drugdje na moru sjeverozapadni i zapadni vjetar. Temperatura se neće znatnije mijenjati. U ponedjeljak postupni prestanak kiše i smanjenje naoblake, najprije na sjeverozapadu.

Upozoravamo da će u većini unutrašnjosti tijekom subote pasti između 15 i 50 litara po četvornom metru, ponegdje i znatno više. Do smirivanja u ponedjeljak neke će postaje vrlo vjerojatno izmjeriti i preko 100 litara kiše po četvornom metru.

Upozoravamo da većina oborine može pasti u obliku pljuskova, u kratkom vremenu, te prouzročiti urbane poplave i naglo podizanje vodostaja manjih i bujičnih vodotoka – zaključuje se u priopćenju DHMZ-a.

Foto: DHMZ (screenshot) & Pixabay (ilustracija)

Facebook Comments