Pon. kol 2nd, 2021

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Jeste li se pitali što to pije osječki golgeter Ramon Mierez? Ako smo u pravu, vrlo je zdravo!

2 min read
Kako nismo, zacijelo, prvi koji su to pitali 'Google', čim smo započeli upit s 'argentinian drink...', tražilica je nastavila '...with straw', odnosno 'argentinsko piće sa slamkom'. Ispalo je kako je riječ o južnoameričkom napitku, čaju - 'mate'.

Nogometaši Osijeka otputovali su na utakmicu 2. pretkola Konferencijske UEFA lige protiv Pogona. Kao i uvijek do sada, iz kluba su objavili fotografije odlaska nogometaša na put, ulaska u avion. Na prvoj od niza fotografija na Instagramu je vrhunski golgeter Osijek Ramon Mierez, a na istoj u ruci drži termosicu i šalicu sa slamkom. I nije to prva fotografija na kojoj se Mierez pojavio s takvom šalicom i pićem. Napokon, na javnom profilu njegove bolje polovice Ivane Sossa, i ona se može vidjeti kako uživa isti napitak. O čemu je riječ?

Ako smo u pravu, a velika je šansa da jesmo, Ramon Mierez pije ‘mate’!?

Kako nismo, zacijelo, prvi koji su to pitali ‘Google’, čim smo započeli upit s ‘argentinian drink…’, tražilica je nastavila ‘…with straw’, odnosno ‘argentinsko piće sa slamkom’. Ispalo je kako je riječ o južnoameričkom napitku, čaju – ‘mate’.

Riječ je o čaju zimzelenog žbuna ili nižeg drveta iz obitelji božikovine. Ime vuče iz francuskih korijena, a gdje ‘mate’ predstavlja zapravo šalicu iz koje se pije – tikvu. Drugi nazivi su još ‘brazilski čaj’, ‘paragvajski čaj’ ili ‘yerba mate’.

Raste samo u brdskim šumama Paragvaja, Brazila, Urugvaja i Argentine, a gdje taj čaj još nazivaju i ‘napitkom Bogova’. Napitak se dobije od spomenute biljke, njezinih listova, ali i kombinacijom s drugim biljkama.

Najvažnije značajke ovog čaja su da je žućkasto-zelene boje i sadržava, među ostalim, kofein, eterično ulje, vaniliju…, ali i praktički sve vitamine i minerale nužne za normalno funkcioniranje organizma – kalcij, magnezij, fosfor, bakar, kalij, jod, vitamine B1, B2, C… Također, smatra se boljim antioksidansom od zelenog čaja.

Čemu slamka? Ona je i slamka i filter istovremeno. A vrlo često se izrađuje od srebra.

Zašto termosica? Usitnjene listove biljke u ‘tikvi’ se prelije vrućom, ali ne kipućom vodom, a onda konzumira preko slamke, filtera…

Foto: Pixabay (ilustracija) & Instagram, NK Osijek (screenshot)

Facebook Comments