Pet. ruj 17th, 2021

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

VELIKA GALERIJA: Jučerašnji požar nije bio ‘šala’! Vatrogasci se suočili s hidrantom van funkcije!

2 min read
- Temperatura isijavanja bila je iznimno velika te smo požar krenuli gasiti vodom s dva C mlaza frontalno, a dolaskom autocisterne 1 požar smo nastavili gasiti s desne strane vodom s dva prijenosna monitora, kako bi spriječili daljnje širenje na ostale bale koje nisu bile zahvaćene požarom. Pokušavajući otvoriti hidrant pukao je ABC ključ te smo ustanovili da je hidrantska mreža potpuno van funkcije - javljaju vatrogasci.

Novinari, javnost… svi su jučer zvali policiju, vatrogasce, Službu 112…, a pošto se nad gradom nadvio crni dim, nalik onome kada gore automobilske gume. Sjurili su se vatrogasci prema dimu, čak ga neko vrijeme i tražili, potom morali provaljivali kapiju ograđenog prostora, zvati pojačanja, kemijsku cisternu, a suočili su se i s hidranstkom mrežnom izvan funkcije. Ono što je naoko bio samo crni dim utvrđeno je da se radi o ozbiljnom požaru plastike na pustari Šeper, iza Malla, a da je temperatura isijavanja takvog požara bila iznimna.

Uostalo, evo priopćenja vatrogsaca…

– Operativno dežurstvo JVP Grada Osijeka je u 17:59 sati primilo dojavu da nešto gori. Na intervenciju je upućeno jedno vatrogasno vozilo i 6 vatrogasaca. Po dojavi nešto gori, na intervenciju smo izašli s navalnim vozilom 1, a dolaskom na mjesto intervencije, uvidjevši da se radi o većem požaru, odmah smo zatraži dolazak autocisterne 1. Lokot na ulaznoj kapiji otvorili smo pomoću klješta za željezo. Na mjestu intervencije zatekli smo požar na otvorenom prostoru u razbuktaloj fazi, a gorivi materijal su bile prešane bale pvc folije, kartona i papira – navode iz JVP Osijek, nastavljajući…

– Temperatura isijavanja bila je iznimno velika te smo požar krenuli gasiti vodom s dva C mlaza frontalno, a dolaskom autocisterne 1 požar smo nastavili gasiti s desne strane vodom s dva prijenosna monitora, kako bi spriječili daljnje širenje na ostale bale koje nisu bile zahvaćene požarom. Pokušavajući otvoriti hidrant pukao je ABC ključ te smo ustanovili da je hidrantska mreža potpuno van funkcije.

– Nakon toga preko OKC-a JVP Grada Osijeka podižemo DVD Osijek Donji grad i DVD Osijek Gornji grad i iz postrojbe autocisternu 2 i kemijsko vozilo voda-pjena. Nakon dolaska AC 2, KV V-P, DVD D.G. (NV i AC) i DVD G.G. (AC i Kombi vozila) osigurali sam dovoljnu količinu vode za daljnje gašenje požara.

– Pošto što smo uspješno smanjili temperaturu i intezitet požara, požar smo nastavili gasiti pjenom pomoću FOM PRO sustava za dobivanje pjene s dva mlaza, što se pokazalo iznimno učinkovito. Prostor zahvaćen požarom cijeli smo u više navrata prekrili pjenom i na taj način smanjili potrošnju vode i potrebnih snaga na požaru. U požaru je uništeno oko 170 bala pvc folije, 150 bala kartona, 20 Jambo vreća oko 5 T bijelog papira i Pall box 8 kom. Na intervenciji smo potrošili oko 200 litara pjenila i oko 50.000 litara vode, a površina obuhvaćena požarom je oko 300 m2 – zaključuju iz JVP Osijek.

Foto: OsijekExpress.com, Čitateljica & JVP Osijek

Facebook Comments