28. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Muke Osječana s iznamljivačima na moru: “Nazvali su nas i rekli, možete kod prijatelja…”

2 min read
Iako apartmana na moru ima, a o čemu svjedoče i Facebook grupe gdje iznajmljivači oglašavaju, a gosti traže smještaj i gdje se svakodnevno po korektnim cijenama dogovaraju aranžmani, iz Osijeka imamo dva primjera gdje je možda upravo dogodila prethodna hipoteza...

Otkazivanja rezervacija, izmjene termina i slične devijacije u planovima godišnjih odmora pojedinaca, događale su se i Osječanima. Posljednjih dana su se mediji raspisali o situacijama gdje su ranije jeftinije rezervacije, kao i uplaćane akontacije, dogovorene gdjegod i tijekom proljeća, kada se sumnjalo u slabiju sezonu, rijetki pijedinci, iznajmljivači s Jadrana otkazali domaćim turistima, a kada je sezona krenula dobro i strani turisti zatražili smještaj. Jer, pretpostavlja se, njima su mogli izdati po punoj cijeni. Iako velika većina iznajmljivača postignut dogovor smatra ‘svetinjom’, pojavio se, tvrdi se, manji broj onih koji su posegnuli za izgovorima kako bi domaće proslijedili nekom drugom, a primili strance.

Razumije se, lane su, čuli smo, gosti iz svih krajeva otkazivali iznajmljivačima, što također nije lijepo ni u redu, ali to je rizik toga posla, kao i kod proizvodnje i trgovine i smanjene potražnje za nekim proizvodom.

Iako apartmana na moru ima, a o čemu svjedoče i Facebook grupe gdje iznajmljivači oglašavaju, a gosti traže smještaj i gdje se svakodnevno po korektnim cijenama dogovaraju aranžmani, iz Osijeka imamo dva primjera gdje se možda upravo dogodila prethodna hipoteza… Podatci o osobama iz Osijeka su poznati redakciji (nap.a.).

– Nekoliko tjedana ranije smo rezervirali smještaj i uplatili akontaciju, a za jedno noćenje u Lici, na putu do mora. Još iznjamljivač nije htio akontaciju, kao – svoji smo, domaći…, ali na moje inzistiranje je pristao. Kada smo krenuli na put i javili se da stižemo, krenuli su problemi – počeo je naš Osječanin.

– Počeo me je uvjeravati da je zauzeto… A onda i kako djeca, supruga i ja možemo tu kod njegovog prijatelja. Na to sam rekao da ja svejedno dolazim – i to kod njega, da me pričeka pa ćemo tamo rješavati problem. Naravno da ga nije bilo kada smo došli, već nas je čekala jedna ženska osoba. Ispričavala se, tvrdila kako joj je neugodno, a naposljetku nas se smjestilo u drugom apartmanu, kod drugog iznajmljivača. Rekao sam im, što sam platio, platio sam. A ako oni imaju razliku u cijeni, neka se sami među sobom kompenziraju ili nadomjeste cjenovne razlike – zaključuje naš Osječanin.

Jednu mladu osječku majku, njezina supruga i dijete, prije polaska na more ‘obradovao’ je telefonski poziv s mora. Bila je to iznajmljivačica.

– Rekla nam je kako sada vidi da je u rasporedu ipak drugačije, da smo mi na rasporedu za tjedan dana. Što naravno nije bilo tako dogovoreno. Nuđen nam je smještaj kod druge osobe, ali nismo htjeli. Htjeli smo baš taj apartman, jer nam je odgovarao cijenom, lokacijom, prostorom… I da, na kraju smo išli tek tjedan poslije. A kod kuće bili spakovanih kofera – prenosi nam ovogodišnje iskustvo jedna Osječanka.

Foto: Pixabay (ilustracija)

Facebook Comments