4. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Ove nadstrešnice su samo početak priče: Osijek će imati 25 stanica i 175 bicikala!?

2 min read
Naime, Grad Osijek u suradnji s GPP-om provodi projekt "E-mobilnost grada Osijeka", kojim će se osigurati održiva i kvalitetna usluga prijevoza uspostavom sustava dijeljenih bicikala...

Nadstrešnice već vidimo kod Portanove, na Kopiki, blizu Capmusa, kod ZOO vrta…

– Razvija se sustav dijeljenog korištenja bicikala u Osijeku! Već su niknule prve nadstrešnice na koje ćemo postaviti i solarne elektrane te napajati električne bicikle na ukupno 25 samoposlužnih postaja. Uskoro ćete na svakoj moći pronaći 2 električna i 5 mehaničkih bicikala – napisali su na Facebook-u iz Grada Osijeka, što je zapravo ‘stidljiva najava’ puno većeg i kompleksnijeg projekta.

Naime, Grad Osijek u suradnji s GPP-om provodi projekt “E-mobilnost grada Osijeka”, kojim će se osigurati održiva i kvalitetna usluga prijevoza uspostavom sustava dijeljenih bicikala i sustava za nadzor i upravljanje prometnim sustavima za sve građane, stoji u opisu projekta na društvenoj mreži, gdje je odgovornom osobom označen Srećko Kukić, dugodišnji ‘vojnik’ Grada, čijim je imenom ‘potpisan’ i opšriniji opis projekta na mrežnim stranicama e-gppa.

I tu dolazimo do konačnih razmjera nekoliko za sada postavljenih nadstrešnica. Naime, to ima perspektivu pretvoriti se u 25 stanica i 175 bicikala…

– Studijom izvodljivosti tako je predviđeno opremanje ukupno 25 samposlužnih stanica raspoređenih na prostoru Grada Osijeka. Uspoređujući s prosječnim vrijednostima koje određuju veličinu sustava, s tim brojem samposlužnih stanica sustav javnih bicikala Osijek bi imao 2 do 3 stanice na 10.000 stanovnika – čime bi se svrstao među gradove prosječnih vrijednosti na razini Europske unije prema istraživanju Optimising Bike Sharing in European Cities (OBIS). U sklopu projekta planirana je nabava 175 bicikala, a pošto je po svakoj samposlužnoj stanici predviđeno 7 bicikala, bit će dostupno između 16 i 19 bicikala na 10.000 stanovnika – što također odgovara prosječnim vrijednostima OBIS-a. Planirano je kako će najmanje 25% bicikala biti na električni pogon, ukupno njih 50, pa se predviđa kako će 2 bicikla po stanici biti električna, zbog čega se treba osigurati i mogućnost punjenja istih na svim stanicama. Uz nabavu mehaničkih i električnih bicikala, osigurat će se i odgovarajuća programska podrška, kao i nabava jednog električnog vozila s prikolicom za redistribuciju bicikala – zaključuje se na mrežnoj stranici.

Foto: Facebook, Grad Osijek, GPP (screenshot)

Facebook Comments