19. travnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Crosol traži od Vlade RH utočište za izbjeglice iz Afganistana, potporu evakuaciji…

2 min read
- Od Premijera, svih članova Vlade i svih saborskih zastupnika tražimo i očekujemo da se u skladu sa svojim ovlastima, ali i sa svojom savješću, angažiraju na tome da se pod hitno reagira i donese odluka o doprinosu RH u zbrinjavanju izbjeglica iz Afganistana u Hrvatskoj, s posebnim naglaskom na ranjive skupine kao što su žene, aktivisti za ljudska prava, LGBT osobe... - stoji među ostalim u pismu.
migranti kamp 2

Crosol, plaforma za međunarodnu građansku solidarnost Hrvatske, danas je otvorenim pismo od naše Vlade zatražila hitno pružanje utočišta izbjeglicama iz Afganistana, kao i osiguravanje potpore evakuaciji iz zemlje. Pismo je poslano premijeru Andreju Plenkoviću, ministrima Davoru Božinoviću, Gordan Grliću Radmanu i Mariju Banožiću, kao i zastupnicima u Saboru i EU parlamentu.

– Poštovani, u jeku borbi koje se upravo odvijaju na teritoriju Afganistana, pozivamo Vladu Republike Hrvatske da iskaže solidarnost sa izbjeglicama iz te zemlje i hitno im ponudi azil te osigura podršku u evakuaciji i osiguranju sigurnih i legalnih puteva prema sigurnosti – počinje pismo i niže…

– Kao što znamo, od 2003. do 2020. godine u misiji u Afganistanu sudjelovalo je preko 5500 hrvatskih vojnika. Na svečanom dočeku 12. hrvatskog kontingenta obilježen je završetak hrvatske misije u Afganistanu, a ministar obrane Mario Banožić je izjavio: „Kad se bude analizirao doprinos očuvanju i izgradnji mira u Afganistanu, uvjeren sam kako će biti zapisano da je Hrvatska vojska dala nemjerljiv doprinos.“ Na žalost, mir u Afganistanu nije potrajao i kako bi se barem djelomično ublažila ljudska i humanitarna katastrofa kojoj upravo svjedočimo, pozivamo Vladu RH i sve relevantne institucije da hitno pruže pomoć izbjeglicama iz Afganistana u vidu utočišta i međunarodne zaštite. Pozdravljamo inicijativu kanadske vlade koja je pozitivno reagirala i ponudila azil za 20000 izbjeglica, ali upozoravamo da to nije ni izbliza dovoljno, te da se i Hrvatska mora uključiti kako bi dala svoj doprinos u zbrinjavanju ljudi i ublažavanju ove humanitarne katastrofe.

– Od Premijera, svih članova Vlade i svih saborskih zastupnika tražimo i očekujemo da se u skladu sa svojim ovlastima, ali i sa svojom savješću, angažiraju na tome da se pod hitno reagira i donese odluka o doprinosu RH u zbrinjavanju izbjeglica iz Afganistana u Hrvatskoj, s posebnim naglaskom na ranjive skupine kao što su žene, aktivisti za ljudska prava, LGBT osobe, kao i svi ostali koji su zbog svojeg djelovanja ili identiteta na bilo koji način životno ugroženi. Očito je da se Afganistan više nikako ne može smatrati sigurnom zemljom, te je potrebno zaustaviti sve deportacije iz Europske unije prema Afganistanu, te sukladno tome tražimo da se Hrvatska kroz svoje predstavnike u EU založi za hitnu promjenu ove prakse.

– Također, od MVEP-a očekujemo da poduzme sve moguće korake kako bi se osigurala pravovremena pomoć i zaštita hrvatskih državljana u Afganistanu, te osigurrao njihov siguran povratak – zaključuje se u pismu.

Foto: Pixabay (ilustracija)

Facebook Comments