Pet. ruj 17th, 2021

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

KBC Osijek djelatnicima: Ako djelatnici nisu cijepljeni, a pacijent se zarazi Covidom-19…

2 min read
Ravnatelj Zubčić kaže kako ovdje ne govorimo o pritisku, već o obvezi bolnice da informira zaposlenike...

Nakon prvog podnesenog zahtjeva za odštetu, a u zagrebačkom KBC-u, gdje je obitelj umrle osobe (84) zatražila nagodbu s bolnicom, jer smatraju da je u bolnicu došla negativna na Covid-19, potom oboljela i preminula, Uprava osječkog KBC-a poslala je dopis svojim zaposlenicima, gdje ih upozorava na moguće reperkusije potencijalnih tužbi pacijenata vezanih uz Covid-19, a u uvjetima da sud odluči u tužiteljevu korist. U Zagrebu se još uvijek ne zna hoće li obitelj podiću tužbu. KBC Osijek dopisom je upozorio djelatnike.

Sadržaj dopisa nam je telefonski potvrdio ravnatelj KBC-a Osijek prof.dr.sc. Željko Zubčić, dodajući kako su odgovori na tu temu i pitanja poslani svim medijima koji su zatražili.

U dopisu stoji da “ako liječnici ili medicinske sestre nisu cijepljeni, a pacijent se zarazi covidom-19, onda se može dokazivati kako nisu poduzete sve mjere zaštite koje su zdravstvenoj ustanovi na raspolaganju. Ako dođe do toga da bolnica mora isplatiti odštetu, isti iznos može se potraživati od necijepljenog radnika koji je zarazio pacijenta, budući da je bolnica kao poslodavac omogućila cijepljenje”.

Ravnatelj Zubčić kaže kako ovdje ne govorimo o pritisku, već o obvezi bolnice da informira zaposlenike…

– …upozorili smo naše zaposlenike na odgovorno ponašanje, informirali ih o tome što se događa, pa i o potencijalnim rizicima ako do takve situacije dođe… – govori Zubčić telefonski, a kao sadržaj odgovora poslanog medijima, dodajući “da smatra kako je u redu informirati zaposlenike kako bolnica polaže pravo tražiti eventualnu naknadu štete, ako se sudskim putem dokaže da se nije pridržavao mjera zaštite te je tako uzrokovao štetu poslodavcu”.

Dodaje i kako tužbi u ovom trenutku nema. No, ako bi do tužbi i došlo, sve se pretpostavke moraju dokazati, jer se može dogoditi da pacijenti dolaze s negativnim testom, ali su u inkubaciji, koja može trajati i do 14 dana.

Foto: OsijekExpress.com (arhiva, ilustracija), Pixabay (ilustracija) & OBŽ (screenshot)

Facebook Comments