29. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Krumpira, krumpira…! U proizvodnji za svoje potrebe Slavoncima presudno bilo polijevanje?

3 min read
Kontaktirali smo jednog manjeg prozivođača krumpira iz Osijeka, a čiji su nasadi nedaleko grada i koji je prethodnih godina u ovo doba običavao prodavati vreće od 40 kilograma po cijeni od 160 kuna, odnosno 4 kune za kilogram...

Vaš autor ima 120 kilograma. Važno je to za razumjevanje sljedeće rečenice. Posijao sam proljetos oko 100 ‘kućica’ krumpira, sve smo pojeli familija i ja dok je bio mlad, gotovo ‘klikeri’, jer takvi su najslađi, a ono nekoliko preostalih ‘kućica’, kada smo motikom udarili prije dan-dva, dalo je ‘stari’ krumpir ne puno veći od onog mladog. Jednostavno nije narastao. ‘Uzela’ ga je suša, ponešto i zlatice, vjerojatno i nebriga. Nisam stručan, ali znam zasijati i pojesti. Polijevati mi se nije dalo. Zapravo, nije ‘šmrk’ dohvatio do tamo…

Po starom dobrom običaju ‘malog hrvatskog čovjeka’, pogledao sam u susjedne bašće, da mi bude lakše. Jer, ako je i tamo ‘crkla krava’, nekako se čovjek sam sebi brže opravda za neuspjeh. I ista priča. Ne kod prvog susjeda, nego drugog, trećeg… Ima krumpira, ali je sitan. Nisu polijevali, kao ni ja.

Pomislili smo – ništa zato. Ionako krumpir uvijek kupujemo. A onda…

– Ove godine mi se požalio prijatelj. Voze inače i do 60 kolica iz vrta, ove godine svega 6-7. Meni se čini da bi mi mogli imati oko 30 kolica. Nama je to jako dobro rodilo, ali čujem da se brojni žale – kazao nam je neimenovani Slavonac prije koji dan, a kada smo se mi ‘poljoprivrednici’ počeli žaliti jedan drugom, kako to već farmeri čine, ali je rekao i ključnu rečenicu da su krumpir lagano navodnjavali.

No, šalu na stranu…

Kontaktirali smo jednog manjeg prozivođača krumpira iz Osijeka, a čiji su nasadi nedaleko grada i koji je prethodnih godina u ovo doba običavao prodavati vreće od 40 kilograma po cijeni od 160 kuna, odnosno 4 kune za kilogram… Prodavao je viškove svog OPG-a. Jer, druge su mu kulture u fokusu, a krumpir posadi za sebe. Samo višak ide dalje. I bilo ga je.

– Jest, bilo ga je, isto kao prije. Nama je urodio krumpir dobro, iznad tone, oko 1,2 tone na tih 1.000 ‘kvadrata’. Znam da je to rezultat kojeg danas proglašavaju neuspjehom, ali kod nas je to proizvodnja ‘suncem i nebom’. Protiv zlatica se borilo skupljanjem, a gnojilo se svega jednom, dva puta. Jednako tako sporadično i zalijevalo, malo. Prodan je sav višak, a cijena je bila 3 kune po kilogramu – poučio me je spomenuti osječki uzgajivač, dodajući da mu ne navodimo ime, jer kaže – zvat će ljudi, a krumpira nema.

Nismo stručnjaci, daleko od toga, ali se čini iz navedenih priča da tko je dao vode krumpiru, ali ne previše, krumpir je to vratio relativno uobičajenim urodom.

Međutim, kada je riječ o hrvatskom, europskom i globalnom tržištu, ozbiljnim proizvođačima, na veliko, nekakve surove procjene, a obzirom da se ni europska polja ne hvale prinosima, budući da je iste ‘desetkovala’ obilna kiša, kod koje krumpir trune, govore da bi zaliha na ‘starom kontinentu’ mogla biti do siječnja. A onda… Prvi mladi se iz ‘kućica’ vade u svibnju.

Prinos krumpira, govore stručnjaci, smanjen je za oko dvije trećine u odnosu na prethodne godine. Bila bi to procjena nekakvog projsjeka, jer pojedinima je proizvodnja potpuno podbacila, neki su ostali na lanjskim prinosima. Od 45 tona po hektaru stigao je, govore stručnjaci, na oko 15. Velika je suša ‘udarila’ na Međimurje, a gdje se poslovično proizvodi najviše. I tako se sada na tržnicama prodaju za oko 5 kuna, gdjegod 6, ali najavljuje se da bi mu cijena mogla ići i do 7 kuna.

Foto: Pixabay (ilustracija)

Facebook Comments