Pet. ruj 17th, 2021

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Alarmantno iz Stožera CZ OBŽ: Zašto smo ‘crveni’? Zasjedao Stožer! Brojke višestruko veće!

2 min read
- Epidemija ubrzava - počeo je iz KBC-a dr. Drenjančević.

Preminula je jedna osoba u OBŽ u zadnja 24 sata, a s dijagnozom Covid-19. Osoba je s područja grada Valpova, u dobi od 79 godina. I to je najgora vijest. A dalje…

Zašto smo ‘crveni’? Zašto je Slavonija jučer postala ‘crvena’ na europskoj korona karti? Odgovora je nekoliko. Svi su jednostavni i jasni. Brojke su neumoljive.

U kolovozu ’20. godine cijela Osječko-baranjska županija imala je ukupno 183 slučaja, ovog ljeta, ovog kolovoza čak 424. Uzme li se u obzir da je OBŽ testirao samo simptomatske bolesnike, a ne puno frekventnije kao na obali, postotak zaraženih je u pravilu bio visok u odnosu na broj testiranih. Išlo je i do trećine, do oko 30%. Kaže Mato Lukić, načelnik Stožera CZ OBŽ, ovdje se selektiralo više, a otud i visok postotak.

– Što se tiče ‘crvenog’ nadalje… Mi smo od prosječno 10 slučajeva početkom mjeseca stigli do prosječno 40. To je skok. Činilo se svima, kao, da stojimo dobro, da imamo ‘nule’, a ‘nule’ su bile svega 6 dana – nizao je Lukić, a malo nakon što je iznuo današnje brojke…

Broj osoba u bolnicama i danas je rastao. U zadnja 24 sata u bolnicama u Osječko-baranjskoj županiji je 27 osoba. Kako doznajemo, 19 ih nije cijepljeno, 6 jest, a jedna samo s jednom dozom (podatci za 26 pacijenata KBC-Osijek, jedna osoba u OŽB Našice). Dvije osobe su u respiracijskom centru KBC-a Osijek. Imaju upale pluća.

U zadnja 24 sata testirano je 277 uzoraka, a 31 je novi slučaj zaraze virusom Sars-CoV-2. U samoizolaciji je 380 osoba.

– Epidemija ubrzava – počeo je iz KBC-a dr. Drenjančević.

– Prosječna dob osoba u bolnici je 63. Medijan zaraza je na 50, što će reći da je pola zaraženih ispod dobi od 50 godina, pola iznad. A u bolnici su bili od 38 do 83 godine – nastavio je, dodajući da je KBC Osijek spreman i za prihvat više bolesnika bude li trebalo.

A očekuju povećanje. To nije sporno. Jer dnevni broj novih slučajeva raste, posljedično će i broj hospitalizacija.

Foto: OBŽ

Facebook Comments