Pet. ruj 17th, 2021

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Redovi za ribu bili i po više desetaka metara! Još stignete na koncert! A i sutra…

3 min read
Došlo je do toga da se na manifestaciji od dva dana pojede i 4 tone ribe. To ni kormorani Kopačkog rita u dva dana ne mogu.

Ribarski dani u Kopačevu su apsolutno, iz godine u godinu, ‘par excellence’ događaj cijele kontinentalne Hrvatske. Pa i šire. Neka se ne uvrijede neke ‘morske’ destinacije, ali nama s više generacija na tlu, slatkovodna riba bolje ‘štima’. Šaran nam je ‘u venama’. A tako je bilo i ove godine. Za ribu se čekalo u redovima i od nekoliko desetaka metara, a peklo se non-stop, gotovo ‘1000 km/h’. I svi su se najeli. A najbolje je što se održavaju i sutra, a i danas još stignete na večerašnji koncert grupe Vigor.

– Čekali smo jedno 20-tak minuta u redu na fiš, ali bolji se ne sjećam da sam pojeo. Dakle, ‘uboli smo’ vrhunske porcije. Sjajan fiš – kazao je nam je na brzinu naš kolumnist Siniša Maurus, djelatnik TZ Osijek, a već u trenutku kada je iz Kopačeva hitao za Valpovo.

– Par desetaka metara je bio red, ali ide to brzo, jer peče se i kuha svo vrijeme. Nema dugih čekanja – poučila nas je i jedna gospođa, brišući rub usana od paprike…

Kopačevo je i ove godine, 23. put, domaćin jedne od najvećih baranjskih i hrvatskih kulturno-gastronomskih manifestacija. Naravna je stvar imati takav događaj u ribarskom mjestu, nekoć mjestu u kojem se samo od ribe i živjelo. Fiš, šaran u rašljama, jela od divljači… svake godine su na meniju, ali i prilika da se pojedinih delikatesa mi običan narod dohvatimo po povoljnijim cijenama.

Prvi su Ribarski dani organizirani ’98. godine, a s namjerom da se cijelo selo po povratku u mjesto okupi. Nakon mirne reintegracije. ‘Plave kacige’ su još čuvale prvi događaj. Došlo je do toga da se na manifestaciji od dva dana pojede i 4 tone ribe. To ni kormorani Kopačkog rita u dva dana ne mogu.

Manifestacija je formalno otovrena danas u 14sati. Večeras je još i koncert grupe Vigor u 21 sat.

Na manifestaciju je došao i župan Ivan Anušić.

– Sve ovo što možemo ovdje vidjeti je vrh naše ponude. Nije ovo ni prva ni zadnja manifestacija ovog kraja ove godine, ali jedna od vodećih i najboljih – kazao je Osječko-baranjski župan Ivan Anušić.

Program je počeo jučerašnjim sajmom lokalnih proizvoda, ponudom ribljih i lovačkih specijaliteta te nastupom domaćih izvođača, a središnji dio programa je bio danas (11. rujna), kada je upriličeno i središnje svečano otvaranje manifestacije, koju je, uz više tisuća gostiju, posjetio i župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić.

– Ribarski dani u Kopačevu jedna su  od najpreoznatljivijih i najposjećenijih manifestacija u Osječko-baranjskoj županiji, a svojom eno, gastro i kulturnom ponudom već 23 godine privlače posjetitelje u ovaj dio Baranje. Upravo ovdje možemo vidjeti sve one sadržaje koji su temelj kontinentalnog turizma, poput bogate folklorne i arhitektonske baštine, authtonih poljoprivrednih gospodarstava, starih zanata, ali i kvalitetne ponude hrane i pića – kazao je župan.

Načelnik Općine Bilje Željko Cickaj naglasio je kako je bogatstvo Ribarskih dana u izlagačkoj ponudi lokalnih proizvoda.

– Ribarski dani u Kopačevu su manifestacija koja okuplja preko stotinu izlagača, ljudi koji žive od svoga rada i ovdje predstavljaju svoje proizvode, što i jest smisao organizacije – pokazati svu raskoš i bogatstvo naše eno i gastro ponude. Već 23 godine rastemo i obogaćujemo sadržaj, a isto ćemo činiti i u budućnosti – zaključio je Cickaj.

Program se nastavlja i u nedjelju sajamskom ponudom lokalnih proizvoda, fišijadom te zabavnim programom.

Foto: Siniša Maurus, Facebook (screenshot)

Foto: OBŽ (screenshot)

Facebook Comments