19. lipnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Zatvara se Pješački most, 18.10. Skida se cijela hodna površina, 50 betonskih ploča…

2 min read
Postojala je, kazao je, ideja da se most sličan ili istovjetan osječkom gradi i u Srbiji na nekoj od lokacija, kao što su 'tipizirani' bili domovi zdravlja, vrtići (Čepin, Jug II)..., ali kako nikada isti most nije sagrađen. Osijekov je ostao jedinstven.

Od ’80. godine na ovamo, punih 41 godinu ‘ljuljamo’ se ‘gazimo’ Pješačkim mostom u Osijeku, ali od 18. listopada most se zatvara i kreće najopsežniji dio njegove rekonstrukcije. Bit će odstranjena kompletna hodna površina, svih 50 betonskih ploča, 45 proći rekonstrukciju, a 5 biti potpuno izmijenjeno. A kada će zasjati? U trećoj fazi će se tek obnavljati ograda, svi kablovi, instalacije i ‘bužiri’. Za sada je važno znati kako će ovaj dio rekonstrukcije biti dovršen do početka nove kupališne sezone, odnosno do konca lipnja ’22.

S djelomično izmijenjenim ‘sajlama’ i metalnom konstrukcijom, dijelom izmjenom betona uskoro, pada nam na pamet ‘replika’ iz Mućki, gdje Trigger kaže kako već godinama ima istu metlu, ali je 10 puta mijenjao dršku, a 17 četku. Dakle, bit će to uskoro skoro pa novi most, čim se sredi beton.

Obnova i rekonstrukcija Pješačkog mosta, inače, idu u tri faze. Ukupna vrijednost cijele rekonstrukcije je između 16 i 17 milijuna kuna, a prve faze, koja je dovršena, 5 milijuna. Prva faza je predvidjela obnovu čelične konstrukcije, što je doživljeno kao akutno, a cijeloj se obnovi pristupa u fazama stoga što se želi most što manje u kontinuitetu držati zatvorenim. Druga faza je hodna površina, odnosno betonska konstrukcija, a u trećoj fazi će se još samo ‘razvlačiti kablovi’.

Most je ’80. godine izgradila beogradska Mostogradnja. Jedan od njihovim direktora, a koji je te godine bio uključen i gradnju Krčkog mosta, kazao je kako se ta dva događaja, dva otvorenja, nikada ne zaboravljaju. Tvrdi da je tada izgradio možda svoja dva najljepša mosta ikada. Postojala je, kazao je, ideja da se most sličan ili istovjetan osječkom gradi i u Srbiji na nekoj od lokacija, odnosno negdje u bivšoj državi, kao što su ‘tipizirani’ bili domovi zdravlja, vrtići (Čepin, Jug II)…, ali kako nikada isti most nije sagrađen. Osijekov je ostao jedinstven i jedini.

Foto: OsijekExpress.com (arhiva)

Facebook Comments