15. srpnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Kraj uporabe životinja u istraživanjima u Europskoj uniji!?

2 min read
Inovativna rješenja postoje te se promjene moraju ubrzati jer živa bića ne smiju patiti, poručuju europarlamentarci.

Europski parlament je u rezoluciji usvojenoj na ovotjednoj plenarnoj sjednici pozvao EU da ubrza prijelaz na istraživački sustav koji ne koristi životinje, već uvodi inovativna rješenja kako bi se smanjio broj živih bića koja se koriste u ispitivanjima.

Rezolucija Europskog parlamenta o planovima i mjerama za ubrzanje prijelaza na inovacije bez upotrebe životinja u istraživanjima, regulatornim ispitivanjima i obrazovanju, usvojena je na plenarnoj sjednici u srijedu sa 667 glasova za i 4 glasa protiv. 

Inovativna rješenja postoje te se promjene moraju ubrzati jer živa bića ne smiju patiti, poručuju europarlamentarci.

Zastupnici traže akcijski plan s ambicioznim i ostvarivim ciljevima, kao i rokovima za postupno ukidanje uporabe životinja u istraživanju i testiranju, krajnji cilj je zamijeniti pokuse na životinjama adekvatnim alternativnim pristupima. 

Ipak, s obzirom na postojeće znanstvene spoznaje, potpuna zamjena još uvijek nije izvediva. Zbog toga se nastoji osigurati da se situacija životinja koje se još uvijek koriste za pokuse poboljša i bude u skladu s pravilom da se pokusi na životinjama moraju zamijeniti, smanjiti i poboljšati uvijek kada je to moguće.

Zastupnici su zatražili da se osigura dovoljno srednjoročnih i dugoročnih sredstava kako bi se osigurao brzi razvoj, validacija i uvođenje alternativnih metoda, uključujući povećanje financiranja u okviru programa Obzor Europa. Traže i da znanstvenici, istraživači i tehničari moraju biti obučeni za korištenje naprednih modela koji nisu životinjski te za razmjenu najboljih praksi.

Složili su se da su prethodna ispitivanja na životinjama pridonijela istraživanjima i medicinskom napretku, kao i sigurnim cjepivima, uključujući cjepiva protiv COVID-19. Razumiju da su pokusi na životinjama još uvijek potrebni kako bi se stekao znanstveni uvid u određene bolesti zbog trenutačne nedostupnosti metoda koje ne uključuju životinje. Smatraju ipak da da se ti režimi ispitivanja moraju odvijati samo tamo gdje su uvjeti optimizirani.

Trenutno zakonodavstvo EU-a štiti dobrobit životinja koje se još uvijek koriste za istraživanje, a plan je zaustaviti korištenje životinja u znanstvene svrhe, stalnom zamjenom, smanjenjem i poboljšavanjem njihove uporabe u istraživanjima, regulatornim ispitivanjima i obrazovanju.

Zastupnici su izrazili zabrinutost podacima iz izvješća Komisije da je 2017. godine do 12 milijuna životinja uzgajano i ubijano u svrhu ispitivanja, a da nisu korištene u pokusima.

Od 1986. EU ima posebno zakonodavstvo o korištenju životinja u znanstvene svrhe. Trenutna pravila ograničavaju testiranje na životinjama za istraživanje i postavljaju minimalne zahtjeve za smještaj i njegu životinja. Ispitivanje gotovih kozmetičkih proizvoda na životinjama zabranjeno je u EU -u od 2004. godine, a kozmetičkih sastojaka od 2009. godine.

(Hina)

Facebook Comments