29. svibnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Proni centar poziva na tjedan održivog razvoja: Uključuje i čišćenje dijela Grada!

3 min read
Sve aktivnosti namijenjene su mladima između 15 i 30 godina. Možete se prijaviti za jednu ili više aktivnosti - stoji u pozivu Pronija...

– Ovaj mjesec obilježit ćemo Europski tjedan održivog razvoja! Volonteri PRONI Centra pripremili su niz aktivnosti na teme održivog razvoja koje Vam sa zadovoljstvom predstavljamo. Sve aktivnosti namijenjene su mladima između 15 i 30 godina. Možete se prijaviti za jednu ili više aktivnosti – stoji u pozivu Pronija…

– Ukoliko želiš sudjelovati na nekoj od ponuđenih aktivnosti, prijaviti se možeš putem online prijavnice koja  se nalazi na mrežnim stranicama. Ova aktivnost organizira se u sklopu projekta “Zemlja i mi” sufinanciranog kroz program Europskih snaga solidarnosti – dodaju…

RASPORED:

PONEDJELJAK (20.09.2021.)

11:00 – 13:00 sati 

PRONI Centar (Ulica Kralja Zvonimira 15, Osijek)

PISMA SOLIDARNOSTI

Epidemiološka situacija koju proživljavamo nikako ne doprinosi aktivnoj međugeneracijskoj interakciji, budući da se starije generacije smatraju rizičnim, a mlađe generacije često prebole corona virus bez simptoma.

Korisnicima osječkog doma umirovljenika zajedno ćemo napisati pisma podrške i ohrabrenja, kako bismo im malo uljepšali svakodnevicu te im pokazali da, unatoč zabrani posjeta u domove, nisu zaboravljeni.

Potrebna nam je Vaša kreativnost i nježnost; neka im naša pisma uljepšaju dan!

UTORAK (21.09.2021.)

18:00 – 20:00 sati 

PRONI Centar (Ulica Kralja Zvonimira 15, Osijek)

Zaigrajte s nama zanimljivu i poučnu igru koja će vam pomoći bolje razumjeti klimatske promjene kojima svjedočimo. 

CLIMATE FRESK GAME – igra koja se sastoji od 42 kartice koje pomažu pri razumijevanju klimatskih promjena.

Cilj ove igre  jest podići  svijest o uzrocima i posljedicama klimatskih promjena i njihovoj sustavnoj prirodi. Shvatite zajedno, djelujte sada.

Radionica se sastoji od tri dijela:

1. dio – obrazloženje: Sudionici otkrivaju karte igre, zajedno razmišljaju kako bi međusobno povezali karte i tako istaknuli uzroke i posljedice klimatskih promjena.

2. dio – kreativnost: Nakon identificiranja uzroka, mehanizama i posljedica, sudionici prate veze i ilustriraju “klimatsku fresku”.

3.dio – rasprava: Vrijeme je za raspravu. Cilj? Podijeliti osjećaje i razmisliti o kolektivnim rješenjima kako bi se potaknulo djelovanje vezano uz klimatske promjene

SRIJEDA (22.09.2021.)

10:00 – 12:00  sati

Vojni poligon “C”, Osijek

KAD SE MALE RUKE SLOŽE (akcija čišćenja)

Ovom aktivnošću u suradnji s osječkom gradskom tvrtkom za čišćenje UNIKOM d.o.o. cilj nam je osnažiti se kao zajednica i podići svijest o gospodarenju otpadom u našem gradu kako bismo bili dio rješenja. Upravo mi mladi smo budućnost ovoga Grada i zato vas pozivamo da nam se pridružite i da zajedno napravimo nešto korisno.

Akcija čišćenja održati će se u Vojnom poligonu “C”, ali ćemo se svi zajedno okupiti ispred INTERSPAR-a (Sv. Leopolda B. Mandića 7, Osijek) u 9:40h. Preporučujemo da dođete biciklom! Ukoliko nemate bicikl, postoji opcija odlaska javnim prijevozom (gradski autobus).

Mi ćemo osigurat rukavice, potrebne materijale i osvježavajuća pića, a od vas tražimo samo da budete dio ovog pokreta.

Učinimo to! Za čistiji grad bez otpada.

ČETVRTAK (23.09.2021.)

17:00 – 19:00 sati

Pampas (mala šuma), Osijek

ŠUMSKE IGRE

Kako bismo iskoristili dobro vrijeme i prirodu koju nam nudi grad, odlučili smo organizirati kratku vožnju biciklom od našeg ureda do šume Pampas. U poslijepodnevnim satima, uživat ćemo u društvu novih prijatelja te u igranju različitih igara koje potiču razvijanje osjetila (vid, sluh, miris itd.).

Biciklima se sastajemo ispred PRONI centra (Kralja Zvonimira 15, Osijek)  u 16:30  sati  te ćemo vožnjom do lokacije uživati u krajoliku šume i rijeke. Ukoliko nemate bicikl, dođite izravno na lokaciju u 17:00h te sudjelujte u našim aktivnostima.

Da bi vam bilo što ugodnije, preporučujemo da ponesete vodu, grickalice, dekicu ili ručnik za sjedenje! 

PETAK (24.09.2021.)

18:00 – 20:00 sati 

PRONI Centar (Ul. Kralja Zvonimira 15, Osijek)

KUHAJMO ZDRAVI TAPAS

Ciljevi održivog razvoja također uključuju i brigu o našem zdravlju i prehrani. Upravo zbog toga smatramo da je kuhanje i kušanje ukusnih zdravih jela najbolji način za poticanje rasprave.

Ova je aktivnost podijeljena u tri dijela:

1. Priprema pet tapasa (španjolski koncept koji se sastoji od posluživanja male količine hrane uz piće, obično za dijeljenje s prijateljima i obitelji).

2. Degustacija pripremljenih tapasa.

3. Vrijeme za slušanje i dijeljenje Vaših prijedloga i recepata za užine i zdrave obroke.

Naš cilj je upotrijebiti što više domaće uzgojenih i sezonskih namirnica. Hoćemo li uspjeti? Uz Vašu kreativnost, ljubav prema kuhanju i degustaciji – nema sumnje!

Foto: Pixabay (ilustracija)

Facebook Comments