2. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Novost za studente: Aplikacija Erasmus+ s integriranom europskom studentskom iskaznicom

2 min read
Moći će preuzeti i digitalnu europsku studentsku iskaznicu, koja vrijedi u cijeloj Europskoj uniji i koja im nudi pristup uslugama, muzejima, kulturnim događanjima i posebnim pogodnostima na sveučilištu i u zemlji domaćinu, navodi Komisija.

Europska komisija pokrenula je u utorak novu aplikaciju Erasmus+ učinivši time novi korak u digitalizaciji programa Erasmus+, priopćeno je iz Bruxellesa.

Zahvaljujući novoj aplikaciji, koja funkcionira na sustavima Android i iOS i dostupna je na svim službenim jezicima EU-a, studenti će moći pretraživati i odabirati odredišta među partnerima njihova sveučilišta, potpisivati digitalne ugovore o učenju, pronalaziti događanja i korisne savjete o odredištu te komunicirati s drugim studentima.

Moći će preuzeti i digitalnu europsku studentsku iskaznicu, koja vrijedi u cijeloj Europskoj uniji i koja im nudi pristup uslugama, muzejima, kulturnim događanjima i posebnim pogodnostima na sveučilištu i u zemlji domaćinu, navodi Komisija.

“Drago mi je da sučelje našeg vodećeg programa za mlade, programa Erasmus+, postaje sličnije mladima: digitalnije, mobilnije i usmjerenije na zajednicu. Nova aplikacija i ugrađena studentska iskaznica odraz su europskog prostora obrazovanja koji želimo uspostaviti”, rekao je potpredsjednik Komisije za promicanje europskog načina života Margaritis Schinas.

“Papir je službeno stvar prošlosti. U novoj aplikaciji Erasmus+ studenti koji sudjeluju u programima mobilnosti pronaći će sve informacije i izvršavati sve potrebne postupke, što će značiti manje stresa, manje vremena utrošenog na administrativne zahtjeve i veću fleksibilnost”, kazala je povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Mariya Gabriel.

“Europska studentska iskaznica, koja će biti dostupna putem aplikacije, važan je korak prema istinskom europskom prostoru obrazovanja, u kojem se svi studenti osjećaju uključenima i mogu pristupiti istim uslugama te u kojem se svačije obrazovanje vrednuje prema istim kriterijima”, dodala je.

Više od 4000 sveučilišta uključeno je u mrežu Erasmus bez papira, koja im omogućuje sigurnu razmjenu podataka i lakšu obradu ugovora o učenju. 

U skladu s Akcijskim planom za digitalno obrazovanje, novim programom Erasmus+ za razdoblje 2021. – 2027. podupire se razvoj digitalnih vještina i pridonosi digitalnoj tranziciji europskih obrazovnih sustava. Povećanim proračunom od više od 28 milijardi eura za sedmogodišnje razdoblje Erasmus+ podupirat će i otpornost sustava obrazovanja i osposobljavanja s obzirom na pandemiju, ističe Komisija. 

(Hina)

Foro: Pixabay (ilustracija)

Facebook Comments