28. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Bez straha! Nove kamere na raskrižjima u Osijeku tu su da nam pomognu…

2 min read
Pojednostavljeno, uoči li se opterećenje na nekom mjestu u prometu, a na spomenutim lokacijama, Grad će u perspektivi od firme, koja upravlja semaforima, tražiti produženje intervala zelenog ili crvenog svjetla za pojedini smjer ili skretanje.

Raskrižja Trpimirove i Hadrijanove, Trpimirove i Vukovarske (2), Vukovarske i Svačićeve, kao i Đakovština, od danas imaju postavljene kamere na postoljima prometne signalizacije. Ne, nisu tu da mjere brzinu, tu su da nam u perspektivi pomognu oko protočnosti prometa. Danas su postavljene, ima ih 5 u Osijeku, a u osječkom GPP-u se postavlja nadzorni operativni centar koji će mjeriti brojnosti vozila i protočnost prometa na ‘kritičnim točkama’ tijekom cijelog dana.

Pojednostavljeno, uoči li se opterećenje na nekom mjestu u prometu, a na spomenutim lokacijama, Grad će u perspektivi od firme, koja upravlja semaforima, tražiti produženje intervala zelenog ili crvenog svjetla za pojedini smjer ili skretanje. Kamere još nisu u funkciji, bit će za oko 20-tak dana.

Kamere je Osijek ‘dobio’ u sastavu projekta e-Mobilnosti, a koji uljučuje i bicikle o kojima smo pisali. Kamerama će biti ‘pokrivena’ stajališta bicikala, a kako bi se spriječilo njihovo uništavanje. A onda, u sklopu projekta došle su i kamere na raskrižja, koje bi u budućnosti mogle imati i veću ulogu od netom navedene… Ništa što već nije viđeno u većim europskim gradovima.

– U budućnosti je intencija dati na raskrižjima prednost javnom prijevozu, odnosno autobusima, tramvajima, javnim biciklima… Namjera je, kao u svim gradskim središtima u Europi, motivirati građane na korištenje usluge javnog prijevoza, a kako bi se rasteretile prometnice, ubrzao promet, smanjila zagađenja – kazao nam je Srećko Kukić, voditelj brojnih gradskih projekata, dodajući…

– Na 5 raskrižja dolaze i meteorološke stanice, a koje će pratiti kvalitetu zraka. Podatci će biti javno dostupni, a nama značajni da i na taj način vidimo opterećenja prometa i slično – zaključio je.

Foto: Ferenc Šipoš (ustupljeno za objavu)

Facebook Comments