19. svibnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

U ZOO vrt u Osijeku stigao par servala! To su mačke koje mogu skočiti 3 metra u vis!

1 min read
U travnju '86. godine rođena je prva savanska mačka, križanac mužjaka servala i ženke domaće mačke. Bila je veća od obične domaće mačke, a preuzela je i očeve šare. Pa ipak, naslijedila je nešto i od majke...

Novi stanovnici Zoološkog vrta u Osijeku par je servala koji su prošloga tjedna došli iz beogradskog Zoološkog vrta. Mužjak i ženka, rođeni 11. 5. 2020., danas su prvi puta izašli u vanjski dio nastambe i svoju su egzotičnu ljepotu podijelili s posjetiteljima – javio je danas ‘urbi et orbi’ osječki ZOO vrt, podijelivši nekoliko fotografija s javnošću kroz službenu Facebook stranicu vrta.

Te zvijeri, iz porodice mačaka, potječu iz supsaharske Afrike, hrane se manjim sisavcima, gmazovima i kukcima, a najaktivniji su u sumrak. Iako je relativno malena mačka, može skočiti u zrak čak i do tri metra – dodaju iz ZOO vrta.

Želite li jednu zanimljivost? Evo je… Željeli li ili ne 🙂

U travnju ’86. godine rođena je prva savanska mačka, križanac mužjaka servala i ženke domaće mačke. Bila je veća od obične domaće mačke, a preuzela je i očeve šare. Pa ipak, naslijedila je nešto i od majke, izostanak navika divlje životinje. A nastala je, doima se, i nova karakteristika, navika nalik psu, praćenje vlasnika, ali i mogućnost plivanja. Ima ih kao ljubimaca, navodi se na Wikipediji.

Foto: Facebook (screenshot)

Facebook Comments