19. travnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

GPP i Grad ‘zidaju’ nove 23 nadstrešnice tramvajskih stajališta, kreće obnova 9,5 km pruge!

2 min read
Ugovor je dobila tvrtka Swietelsky, a koja je već u Zagrebu radila na obnovi infrastrukture.

Ugovor je danas potpisan. Dakle, 29.9. ‘anno domini’ 2021. Potpisana je ugovorna dokumentacija za izvođenje građevinskih radova na modernizaciji tramvajske pruge i tramvajskih stajališta, a u sklopu ‘master projekta’ modernizacije javnog gradskog prijevoza u Osijeku, financiranog sredstvima Europske unije. Vrijednost današnjeg ugovora je iznad 126 mil. kuna, a osigurati će 23 nove nadstrešnice tramvajskih stajališta, obnovu i modernizaciju pruge od 9,5 kilometara, elektro-radove…

Cijeli ‘master projekt’ bitno je financijski ‘teži’, oko 267 mil. kuna, uključuje nabavu i 23 tramvaja, 27 autobusa, obnovu ispravljačkih stanica, odnosno osiguravanje napona tramvajskoj mreži, a što je već ranije bilo dotrajalo. Projekt predviđa i obnovu naponske mreže, novu rasvjetu, stupove, podzemne kablove…, silan spektar ‘podržavajućih’ elemenata kojima tramvaj vozi u Osijeku najduže u Hrvatskoj i u ovom dijelu Europe.

Modernizacija 23 tramvajska stajališta kojim će se omogućiti pristup osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti, te kojom će se stajališta uskladiti sa potrebnim tehničkim standardima (u smislu duljine, visine i sigurnosti), uz nove autobuse i tramvaje, svakako je najvidljivija komponenta projekta, jer većina drugog su ‘motor i utroba’, nama obićnim ljudima naoko manje važna, ali zapravo fundamentalna funkcioniranju.

– U ožujku bi trebali krenuti radovi, a trebali bi trajati oko 12 mjeseci za ovaj dio ‘etape’ modernizacije – kazao je gradonačelnik Osijeka Ivan Radić, malo nakon što su potpis na ugovore stavili Mario Šapina, direktor GPP-a, kao i predstavnica Vlade, svakako i izvođača radova.

Ugovor je dobila tvrtka Swietelsky, a koja je već u Zagrebu radila na obnovi infrastrukture.

– Krajem srpnja potpisali smo ugovor za elektromonterske i građevinske radove vrijedan 58 milijuna kuna, kojim će se obnoviti gornja kontaktna mreža, izgraditi nova ispravljačka stanica i obnoviti dvije postojeće. Tada smo najavili, a danas i ostvarujemo potpisivanje ugovora za građevinske radove na modernizaciji pruge i stajališta. Sve to dio je mega projekta modernizacije tramvajske infrastrukture na području grada Osijeka, vrijednog 267 milijuna kuna, od čega je 200 milijuna bespovratnih EU sredstava. Ostatak će zajednički osigurati Vlada Republike Hrvatske na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem i Grad Osijek. Tako će Osijek  u naredne tri godine imati najmoderniji, najdostupniji i najsigurniji javni gradski prijevoz u Hrvatskoj – rekao je Ivan Radić, gradonačelnik Osijeka, dodajući kako je 2019. obnovljena autobusna flota s 12 novih autobusa te da je u tijeku javni natječaj za nabavu još njih 13.

Direktor GPP-a Mario Šapina istaknuo je kako je cilj ostvariti siguran i komforan gradski prijevoz za putnike, ali i da će nova vozila u konačnici smanjiti troškove poslovanja tvrtke te imati pozitivan utjecaj na okoliš zbog smanjenja emisije CO2.

Foto: OsijekExpress.com

Facebook Comments